4 noiembrie 2019

Serviciile dentare in Belgia

Nimeni nu merge cu zambetul pe buze la dentist. Si totusi, pentru o buna igiena orala, ar fi bine ca macar o data pe an sa facem o vizita de control. Cu atat mai mult aici, in Belgia, unde aceasta vizita anuala este decontata in totalitate. In plus, evitati astfel aparitia problemelor dentare si, implicit, cheltuielile deloc mici pentru tratare.

Rambursare totala pentru copiii sub 18 ani

In cadrul asigurarii obligatorii (AO) la mutualitate (socialiste, libรฉrale, chrรฉtienne, neutre sau libre), ingrijirile dentare curente sunt rambursate in totalitate pentru copiii sub 18 ani care consulta un dentist conventional (practica tarifele oficiale fixate de INAMI- LยดInstitut National d`Assurance Maladie-Invalidite). Aici intra consultatiile, extractiile sau radiografiile. Bine de stiut este ca, desi consultatia este gratuita, unii dentisti prefera sa nu astepte rambursarea banilor de la asigurator, astfel ca va vor cere sa platiti consultatia, iar cu atestatia primita sa mergeti la mutualitate si sa va recuperati banii.

Pentru lucrarile dentare ce nu sunt rambursate, puteti face o asigurare complementara la mutualitate pe numele copilului si astfel vi se va rambursa o parte din cheltuieli dupa ce transmiteti atestatiile de la dentist. 

Platiti mai putin daca faceti controale anual

Dupa varsta de 18 ani lucrurile se schimba, in sensul ca mutualitatea nu mai intervine decat partial sau chiar deloc. In plus, de la 1 decembrie 2016, securitatea sociala ramburseaza si mai putin pentru pacientii ce nu efectueaza vizita anuala, fortand astfel belgienii sa mearga la consult regulat pentru a evita problemele si costurile mari ce pot aparea pe termen lung. Cei ce nu respecta vizitele anuale vor plati un ticket moderator (interventia proprie) mai mare cu 15%. Cu alte cuvinte, o persoana care mers la dentist anul trecut va plati anul acesta 25% din valoarea onorariilor din propriul buzunat, fata de 40% din valoarea onorariilor daca nu a fost la dentist anul trecut. 

Fiind afiliat la o mutualitate, beneficiati de asigurarea de sanatate obligatorie, insa puteti opta si pentru una complementara, contra unei cotizatii anuale. Astfel va puteti reduce din cheltuielile dentare. Insa, trebuie stiut ca fiecare mutualitate ofera rambursare numai pentru anumite servicii dentare. Cel mai bine este sa comparati ofertele mutualitatilor si sa o alegeti pe cea mai potrivia in functie de problemele dentare pe care le aveti. Dupa varsta de 25 de ani, tinerii isi pot alege singuri mutualitatea la care vor sa se afilieze (pana atunci fiind afiliati aceleasi mutualitati ca si parintii). Daca nu sunteti multumiti de mutualitatea aleasa trebuie sa stiti ca nu trebuie sa asteptati pana la sfarsitul contractului ca sa reziliati asigurarea complementara. O puteti face si cand apar schimbari in situatia personala, familiala sau profesionala.

Alegeti un dentist convetional

O consultatie clasica la un dentist conventional costa, conform tarifului oficial INAMI, 21,60 euro. Iar prin asigurarea de sanatate obligatorie (AO), primiti inapoi minim 16,60 euro. Daca aveti si o asigurare complementara, suma rambursata va fi mai mare. Persoanele cu venituri reduse pot beneficia de o interventie majorata, suma platita de pacient fiind de doar 1,50 euro. Conditiile le puteti afla de la mutualitate la care sunteti afiliati.

Daca alegeti sa mergeti la un dentist neconventional, care nu practica tarifele stabilite de INAMI, atentie la tarife, pentru ca pot fi mult mai mari decat cele legale. Cel mai bine este sa va informati inainte de a merge la consultatie. Tarife extra veti plati si pentru consultatiile de urgenta din timpul noptii, week-end sau zile de sarbatoare. 

Coroanele si implanturile dentare nu sunt rambursate

Daca aveti intre 18 si 50 de ani trebuie sa stiti ca protezele dentare nu sunt rambursate decat partial si in anumite conditii. Varsta si tipul protezei determina interventia acordata. In ceea ce priveste puntile dentare, coroanele si implanturile dentare, acestea nu sunt acoperite de asigurare nici pentru copii, nici pentru adulti. Astfel, daca nu aveti inca 50 de ani pentru a beneficia de interventie, trebuie sa aveti o asigurare complementara, insa si aceasta va va rambursa numai o parte.Conform legislatiei, aveti dreptul la o rambursare de 150 euro maxim la fiecare 7 ani. Tinand cont ca o coroana costa in medie 1500 euro, suma care va ramane de platit este destul de mare. Doar daca nu aveti o asigurare de sanatate facultativa (le gasiti de regula sub denumirea de Dentalia, Dentalis, Dento, Optio Dentis etc.).

TAGS:
Comments are closed.