Pictorita Avdia Avrumutoae (Avdia van Art) traieste in Belgia din 2003. Fosta profesoara de arte plastice in Romania, Avdia a ales sa emigreze pentru a oferi, in primul rand, un viitor mai bun fiului ei. Arta este cea care o ajuta sa se impace sufleteste cu ideea ca este doar un calator intr-o tara straina. Desi in Belgia se simte ca intr-o mare familie, Avdia recunoaste ca satisfactia materiala si profesionala a avut-o in anii cand a profesat ca artist plastic in Romania.
Hotararea Avdiei de a parasi Romania nu a fost deloc usoara. Mama ii murise deja in urma cu cativa ani, si ii mai avea numai pe tatal si fratele sau. Iar viata de profesoara de arte plastice parea sa fie pentru totdeauna. Neajunsurile din invatamant, salarizarea precara a cadrelor didactice, grevele repetate, cat si lipsa de perspectiva au convins-o sa emigreze. Insa, era convinsa ca daca nu va fi bine, se va intoarce, acasa, la familia sa din tara.
Insa, uite ca au trecut 17 ani si Belgia ti-a devenit casa principala. A fost dificila integrarea aici?
Avdia van Art: Imi doream un camin, o familie si un viitor mai bun pentru fiul meu. Flamanda nu este o limba pe care sa o inveti foarte bine in cateva luni. M-am confruntat cu mentalitati diferite, uneori m-am simtit discriminata sau pur si simplu neinteleasa de oamenii din jur si stiu ca uneori erau probleme de comunicare, dialectul vorbit aici nu il intelegeam. Experientele mele de munca la inceput au fost nu tocmai pe masura pregatirii mele, profesionale si de scurta durata, dar mi-au intarit increderea in fortele proprii si m-au apropiat si mai mult de mentalitatea flamanda, invatand in timp relativ scurt cate ceva despre normele si valorile lor. As fi vrut uneori sa fiu din nou in Romania si sa fi fost o situatie mai buna dar, din pacate, nu a fost sa fie asa. Dar stiu ca, in suflet, voi ramane mereu o romanca, desi de multe ori rezonez si cu societatea flamanda.
Roexpat: Cand ti-ai descoperit pasiunea pentru pictura? Stiu ca multi ani ai fost profesoara de educatie plastica si istoria artei in Romania.
Avdia van Art: Am vazut lumina zilei in Iasi, si practic bunica mea mi-a descoperit talentul de a desena inca de la varsta de 4 ani. Priveam fascinata rasaritul soarelui, desenam figuri umane si, practic, priveam lumea cu alti ochi. Priveam uneori ore in sir formele norilor care mi se pareau ca iau forme ireale de animale fantastice. Odata chiar am urmarit bolul de aur, soarele, ca sa il pot prinde in podul palmei. Am mers mult pe jos, dar soarele a apus si atunci pentru prima oara am realizat ca soarele nu il poti atinge! Prima mea pictura a fost peretele din dormitorul meu proaspat vopsit pe care l-am umplut cu animalute si figuri in creion. Eram amuzata si nu intelegeam de ce parintii erau suparati pe mineโฆ
Mai tarziu, am dat examene la Universitatea Nationala de Arte โNicolae Grigorescuโ din Bucuresti, clasa profesorului Octavian Visan. Dupa ce am absolvit Academia de Arta, am participat la numeroase expozitii atat in tara, cat si in strainatate. Cunoasteam toate galeriile de arta din Bucuresti Orizont, Caminul Artei, Hanul cu Tei, Parlamentul, Simeza, etc. Am avut o perioada de timp cand vindeam picturile lunar, mai ales grafica de sevalet si pictura in ulei, multe dintre ele erau pictate realist sau surealist. Eram singura, traiam din salariul de profesoara si din vanzarile picturilor mele. Asta imi va lipsi mai tarziu cand voi emigra in Belgia.
Roexpat: Iar aici, in Belgia, la Bruxelles, ai facut si facultatea de Stiinte ale Familiei. De ce aceasta specializare?
Avdia van Art: Stiintific vorbind, ma pasioneaza sa cercetez comportamentul uman si sa gasesc raspunsuri la multe ipoteze vehiculate in presa de specialitate. Cunoasterea limbii neerlandeze la un nivel profesional m-a ajutat enorm in evolutia mea. Cand am inceput cursurile la facultate se intrebau toti profesorii mei daca decalajul de limba ma va determina sa renunt! In anul trei de facultate erau uimiti de perseverenta si evolutia mea pozitiva. Cand ai disciplina, cand esti motivata sa obtii ceva in viata, gasesti si mijloacele, chiar daca se pare la inceput ca te lupti cu morile de vant ! Au pus la indoiala diploma mea, experienta mea de profesoara la inceput, ca in timp colegii mei belgieni sa imi ceara sa ii ajut la diferite eseuri scrise pe teme stiintifice! Am rabdat si plans la inceput, dar dupa un an doi am inteles ca ma acceptau si ma simteam ca si intr-o mare familie !
Roexpat: Ce anume iti place sa pictezi? Si ce te inspira?
Avdia van Art: Am inceput sa citesc despre cultura si istoria lumii flamande, iar muzica pe care portul Anwerpen o emana m-a fascinat-o din prima clipa, oferindu-mi un bron de inspiratie pentru lucrarile mele. Odata cu stabilirea mea in Belgia, am urmat cursuri la DKO โ Academia de Arta Regala din Anwers โ sectia de restaurare tablouri vechi, fresce, mozaic. Am fost prezenta la festivalul de pictura โDivers Pluimageโ Anvers in fiecare an din 2005 pana acum cativa ani, dar si expozitia de grup โKunst 2010โ โ orasul Wommelgem, Cadixroute.
Caut esenta, selectez formele si paleta mea de culoare. Este ca si cum as compune o simfonie in culori si nu cu note muzicale. O alta sursa de inspiratie ar fi operele filozofilor J. P. Sartre si Freud. De fapt, tot ce tine de psihologie si de comportamentul uman este o sursa inepuizabila pentru arta mea. Subconstientul nostru inregistreaza enorm de mult din realitatea cotidiana si atunci cand pictam stabilim legatura cu eul nostru interior. Privirea, ochii oamenilor pot sa vorbeasca si sa dezvaluie atatea istorii ! De aceea vei intalni in pictura mea ochi, supradimensionati, uneori plutind pe o marea albastra.
Terapia prin arta si m-a ajutat enorm sa depasesc perioade dificile din viata mea
Evolutia artei mele s-a concretizat mai tarziu cand am abordat stiluri noi in pictura. De la figurativ si realism unde subiectele pictate de mine puteau fi intelese si percepute usor de public am trecut intr-o faza unde aveam nevoie sa interiorizez si sa abstractizez tot ce tinea de fiinta mea. Sentimentele, gandurile si emotiile care se adunasera in mintea mea le-am pus pe panzele pictate de mine, dar intr-o maniera personala si care nu mai avea legatura directa cu realitatea. Intuitia, eliberarea de acea angoasa care te cuprinde atunci cand traiesti intr-o tara straina si inca nu cunosti toate sensurile cuvintelor si cand, in plus, te simti dezarmat si singur, erau lucruri pe care vroiam sa le transmit prin arta mea. Desenele realizate atunci le pastrez si acum pentru ca sunt o radiografie fidela a perioadei respective din viata mea.
In acea perioada pictam, uneori, fara oprire, nu ma mai gandeam la nimic, simteam ca sufletul meu se intarea pe masura ce pictam …
Algoritmul dorului de casa si de familie care ma urmarea tot timpul au marcat un moment de cotitura in viata mea. Imi pierdusem persoanele cele mai dragi mie, intai tatal, apoi doua bunici intr-un an in 2004 octombrie. Radacinile mele parca nu mai erau acolo, ma simteam dezradacinata ca un copac fara pamant, golit de frunze si de soare. In acea perioada pictam, uneori, fara oprire, nu ma mai gandeam la nimic, simteam ca sufletul meu se intarea pe masura ce pictam si tristetea de a pierde familia incepea sa se estompeze, desi era mereu acolo, in sufletul meu. Nu aveam niciun prieten pe atunci cu care sa pot comunica si impartasi durerea mea. In neerlandeza ii spune โrouw verdrietโ si este o sarcina destul de anevoioasa sa poti sa mergi mai departe cu viata ta. Terapia mea a fost prin arta si m-a ajutat enorm sa depasesc aceasta perioada si desigur fiul meu care mi-a fost si imi este intotdeauna este aproape.
Cuvantul โdorโ nu poate fi tradus in nicio alta limba. Dupa Lucian Blaga, inseamna o stare sufleteasca care devasteaza si subjuga ca o vraja sau ca o boala cosmica. Trairea dorului de casa desigur poate influenta arta celui care migreaza intr-un mod inevitabil. Priviti operele artistilor romani stabiliti in Belgia si veti gasi la toti ca un numitor comun o anumita legatura cu pamantul natal transpus intr-un fel sau altul prin limbaj artistic.
In anul 2019 a organizat proiectul cultural „Arta si Migratie”, care s-a bucurat de mult succes si atentie din partea media si a publicului belgian si roman.
Iubirea, portul Antwerpen, sunetele vapoarelor care vin si pleaca , istoria plina de povesti a emigrantilor din secolul trecut si de acum au o fascinatie aparte pentru mine. Imi rascoleste emotii, trairi si ma ajuta sa imi imaginezi scene de viata pe care le transpun pe panza de pictura. Poate de aceea am ales sa fiu ghid la Muzeul Red Star Line, unde turistii pot afla despre marea migratie din secolul trecut, dramele si visul de a emigra in America. Este pentru mine, in momentul de fata, un exercitiu al mintii deosebit de util sa compar migratia de atunci cu migratia actuala. Asa pot intelege si trairile copiilor romani emigrati in Belgia acum cativa ani Alex si Maria care au fost protagonsitii unui video realizat de Muzeul RSL unde am avut onoarea sa fiu coordinatoare si sa traduc replicile pe care copiii le spuneau.
In anul 2019 am organizat un proiect cultural โArta si Migratie,โ in Galeria Rivierenhof, in Districtul Deurne, din Antwerpen, care s-a bucurat de mult succes si atentie din partea media si a publicului belgian si roman. Au fost lansate si volumele de poezii ale Georgetei Suta si cartea Nicoletei Beraru, โArdei Iutiโ. In program a fost prezentata o istorie in imagini a Transilvaniei, unde istoricul Jean-Paul Van Der Elst ne-a povestit despre migratia belgiana in Transilvania. Concerte de muzica romaneasca si flamanda au acompaniat vernisajul spre deliciul publicului.
Roexpat: Oferi cursuri de pictura pentru copii. De ce este bine sa ne incurajam copiii sa picteze?
Avdia van Art: In primul rand, pictura dezvolta imaginatia copilului, gandirea si creativitatea. Prin exersarea uneor tehnici de exprimare artistica in pictura, prin desen, culoare, colaj si arte decorative se va dezvolta spontaneitatea si abilitatea copilului de a descoperi si experimenta lucruri noi. De asemenea, veti observa cum increderea in fortele lui proprii va creste cand va realiza lucrari finite si va putea comunica prin intermediul picturii povestile lui. Fiecare copil are o poveste aparte. Unii o pot exprima mai bine prin culoare, forme, desen, altii prin vorbire. Desenul si pictura actioneaza benefic pentru dezvoltarea personalitatii copilului. In functie de preferinte, dupฤ absolvirea unui modul, copilul poate alege o tehnica pentru aprofundare sau se poate รฎnscrie la un alt modul potrivit pentru el ales รฎmpreunฤ cu profesorul.
Roexpat: Iar pentru adulti, oferi cursul de pictura intuitiva. Ne poti da cateva detalii?
Sa nu iti pese de parerea celorlalti, de ‘gura lumii’, asta iti ofera pictura intuitiva: sa fii liber, sa nu te gandesti la rezultat, ci la trairile tale interioare si sa te lasi dus de ‘flow’, sa te bucuri de momentele frumoase ale descoperirii ‘eu-lui tau interior’. In felul acesta, faci abstractie de tot ce se intampla in jurul tau si te simti ‘conectat’ cu trairile tale, cu pictura ta , toate simturile lucreaza in aceste momente pentru tine. Pictura intuitiva presupune acest proces de cautare interioara, de explorare a partilor mai putin cunoascute ale tale si poate reflecta chiar blocajele tale pe care cu siguranta le vei depasi. Si, desigur, ajuta la dezvoltarea personala.
Am sa dau un exemplu: iti este frica sa mai iesi afara pentru ca ai impresia ca vei contacta acest virus si ca te vei imbolnavi. Dar, daca gandesti logic, nu poti sa elimini direct frica care iti poate paraliza fiinta la un moment dat. Pictand, fiind ocupat cu lumea culorilor si concentrandu-te pe exprimarea prin pictura, vei observa ca aceasta ‘frica incet, incet poate dispare. Mintea ta va fi ocupata cu procesul creativ si mai putin cu frica de a te imbolnavi. Si exemplele pot contiuna.
Terapia prin arta este un domeniu deosebit de interesant si cu rezultate remarcabile in tratarea diferitelor angoase, depresii etc. Prin observatia lumii interioare, dedicatie in procesul picturii, intuitia care iti lasa spiritul liber si spontaneitatea care te ajuta sa nu te judeci pentru ceeace faci. Aceste principii sunt parti importante in procesul creatiei picturii intuitive. Culorile pe care le folosesti indiferent de tehnica folosita vor povesti ‘ceva’ despre tine si te vor ajuta sa intelegi altfel viata, intamplarile de zi cu zi. Iti vor deschide portile largi ale creatiei si vor constitui o schimbare pozitiva in viata ta.
โEmigrand am invatat, din mers, ca aici individualismul are radacini foarte adanci si profesional poti sa te afirmi sau nu in functie de energia, timpul si finantele de care dispui.โ
Roexpat: Sunt timpurile actuale favorabile pictorilor?
Avdia van Art: Publicul actual este foarte selectiv si as zice chiar usor manipulabil, avand in vedere segmentul de varsta: cu cat sunt mai tineri, se indreapta spre o arta computerizata care reprezinta in esenta ecolutia societatii in care traim dar in acelasi timp reflecta si o abundenta de modele, tendinte care dispar la fel de repede, asa cum au aparut. Publicul care cumpara picturile de arta considera arta ca si o investitie si ca atare acorda atentia si finantele cuvenite.
Este o abundenta de stiluri in arta pe toate retelele de socializare: pe FB, Instagram, Pinterest, Tic- Toc, etc. Arta poate fi vulgarizata, devalorizata si โconsumabilaโ multi considera o opera de arta ca fiind un obiect de consum fara valoare intriseca. Consider ca din punctul de vedere al publicului, sarcina cea mai dificila este de a selecta si gasi arta care sa raspunda la cateva cerinte in functie de personalitatea, interesele si dorinta de a colectiona al achzitionarului de arta.
26/07/2020), de la Galeria Dacca, din Temse, unde Avdia a participat cu 6 lucrari.
Uneori, este mai usor sa te afirmi ca si artist pe plan international, decat in tara ta de origine.
Nu este usor sa vinzi arta la o valoare reala. Sunt 5 indicatori importanti care judeca daca o opera de arta este de calitate sau nu: subiectul, stilul abordat, tema, gama de culoare, mediul si calitatea si prezentarii. Un artist care poate sa realizeze la nivel optim toate aceste deziderate poate fi considerat profesionist. Desigur ca exista o industrie a marketingului artistic dar care, dupa parerea mea, este extrem de selectiv si elitist. Pe plan international, este mai usor uneori sa te afirmi ca si artist decat in tara ta de origine. Ca exemplu il pot da pe Luc Tymans care s-a afirmat impetuos pe piata anglo-americana la inceput pana a fost consacrat in Belgia. Ca sa nu mai vorbim de exemplul pictorului Vincent Van Gogh, care a trait o drama personala fiind refuzat continuu de societatea olandeza si belgiana, dar care abia postum a fost promovat de catre familia lui, care de fapt l-a scos din anonimat !
Roexpat: Care dintre cele doua tari mama, Romania si Belgia, ti-a oferit cele mai multe satisfactii profesionale?
Avdia van Art: Fiecare artist roman stabilit in Belgia este dual si traieste intre doua lumi diferite si transmite prin arta lui aceasta lupta aceasta dualitate intre valorile culturale din tara de origine si tara de adoptie. Ca orice โadoptieโ, sufera legile adaptarii la viata flamanda culturala care modeleaza, actioneaza direct sau indirect asupra noastra pe toate planurile: social, emotional si personal.
Ne schimbam insesizabil, desi, in fapt, ramanem aceiasi, dar subconstientul nostru sufera modificari in timp si in felul acesta evoluam spre un alt fel de arta. Procesul este foarte personal si schimbarile calitative se desfasoara in timp si sufgera fase de transformare. Un exemplu practic ar fi: cand eram in Romania, pictura mea avea accente realiste si suprarealiste.
Satisfactia materiala si profesionala am avut-o in anii cand am profesat ca si artist plastic in Romania.
Venind in Belgia, catharsisul prin care am trecut interior, emotional mi-a schimbat in timp si stilul in pictura: acum pictez abstract, folosesc simboluri in pictura mea cum ar fi ochii, elementele naturii apa, focul, pamantul si aerul. Caut esenta obiectelor pictate si nu privesc numai exteriorul lor. Satisfactia materiala si profesionala am avut-o in anii cand am profesat ca si artist plastic in Romania.
Exista UAP-ul, aveam contract cu cel putin 4-5 galerii pe an, vindeam foarte bine cu preturi moderate si ce era pentru mine enorm de motivant, era publicul meu. Vernisajele de arta, participarile la evenimentele culturale erau ca si oxigen pentru mine. Traiam pentru arta mea si copilul meu, astea erau satisfactiile de atunci. Emigrand, am invatat din mers ca aici individualismul are radacini foarte adanci si profesional poti sa te afirmi sau nu in functie de energia, timpul si finantele de care dispui.
Roexpat: Unde putem vedea si cumpara picturile tale?
Avdia van Art: Picturile mele le puteti admira si achizitiona la atelierul meu de pictura, โcuibulโ meu, l-as numi, din Merksem Antwerpen. Puteti sa ma gasiti pe FB, Avdia Van Art, Instagram Avdiaav, pe Saatchi, Pinterest, etc. Datele mele de contact sunt : +483/ 66 88 04, avdiavanart@gmail.com. Pretul unei picturi porneste de la 20 de euro.
In atelierul sau de pictura din Antwerpen.