9 ianuarie 2022

Piftia de porc, un deliciu cu puține calorii

Piftia de porc sau racitura este una dintre mâncărurile românești tradiționale și este nelipsita de pe mesele noastre în timpul sărbătorilor de iarnă. Cu toate că se poate prepara în orice sezon, cea mai bună piftie este, fără îndoiala, aceea făcută din carne proaspătă sau afumată, după tăierea porcului.

Potrivit nutriționiștilor, piftia nu este doar foarte gustoasa, ci este și unul dintre cele mai sănătoase preparate din porc. Are puține calorii și este bogată în proteine.

Bunicii noștri își amintesc ca piftia se mânca numai in ziua Moșilor de iarna. De-altfel, aceasta zi de sâmbăta se mai numea și Sâmbăta piftiilor sau Moșii de piftii. Iar răcitura ce nu se consuma in aceasta zi era aruncata, pentru ca se credea ca altfel pot apărea frigurile pe timpul verii.

Piftia conține carne fiarta (de porc sau pasare- in unele rețete găsim și carne de vițel sau chiar peste), multa apa, gelatina, usturoi si foi de dafin. In unele regiuni din tara se adaugă și legume sau acritura. Trebuie sa folosim la răcitură multe oase (picioare, cap de porc, spinări de pui sau curcan). Doar așa preparatul final va fi ferm si bine închegat.

Colagenul din pielea de pui si șoriciul de porc au si ele proprietăți gelifiante, așa ca puneți la fiert in oala cu piftie si urechi, „adidasi” sau gheare, chiar daca apoi nu le consumați. Zeama lor se va întări perfect.

Piftie din carne de porc

Pentru a face piftie de porc e nevoie de 1 ciolan de porc proaspăt, cu tot cu șorici, picioare de porc (partea de la ultima articulație în jos), urechi de porc, foi de dafin, 1 căpățână de usturoi, piper boabe, sare. Opțional puteți adăuga ceapa și morcov.

Carnea se pune la fiert, la foc mic cu putina sare. Se spumează des și se lasă la fiert până când carnea se desprinde de pe os. Se adaugă foile de dafin și boabele de piper. Opțional ceapa și morcovul.

La final se adaugă usturoiul pisat și se sărează iarăși, după gust. Supa se strecoară si se vântură de câteva ori. Carnea desfăcută în fășii se așează în farfurii. Se pot pune si bucăți de morcov fiert. Peste carne se toarnă supa, iar porțiile astfel pregătite se lasă la rece, până a doua zi.

Natalia FLOREA
TAGS:
Comments are closed.