5 decembrie 2020

Pe urmele lui Moș Nicolae

Seara de 5 decembrie este așteptată de toți copiii. În fiecare an, cei mici își lustruiesc ghetuțele sau cizmulițele, așteptându-l pe Moș Nicolae să le aducă dulciuri și jucării.

Cunoscuta in Belgia ca Sinterklaas sau Saint Nicolas, sărbătoarea de Mos Nicolae este legata de Sfântul Ierarh Nicolae din Mira (protectorul copiilor mici, al fetelor nemăritate, al celor acuzați pe nedrept, al marinarilor).

Pe cal alb sau pe măgăruș

Tradiția din România spune ca Mos Nicolae vine pe un cal alb, semnificând prima zăpada ce urmează sa cada. In Belgia, in Flandra, Sinterklaas vine tot pe un cal alb, cu o barca, tocmai din Spania. La francofoni, Saint Nicolas se deplasează pe un măgăruș magic. Sfântul este însoțit de Pere Fouettard (in franceza) sau Zwarte Piet (in flamanda), care poarta un palton negru, căciulă si cizme. Uneori are un bici si un sac. Este personaj negativ pentru ca ii cearta pe copiii ce nu au fost cuminți. 

In Belgia, in seara de 5 decembrie, familia se reunește pentru a cina împreună. Se gătește cougnou (o pâine dulce din faina, oua, lapte, zahar, stafide), care se mănâncă înmuiată in lapte cu cacao. Tradiția mai spune ca cei mici trebuie sa lase un pahar cu apa sau lapte pentru măgăruș si un pahar cu vin pentru Sfânt.

Legende despre Sfântul Nicolae

O poveste spune ca Sfântul Nicolae provenea dintr-o familie înstărită si, după moartea părinților sai, a decis sa-si împartă averea oamenilor nevoiași. Tot despre Sfântul Nicolae se povestește ca a ajutat trei surori sărace sa se mărite, dându-le cate un săculeț cu aur pentru a avea zestre. Sau cum, prin rugi puternice, a oprit o furtuna pe mare, salvând astfel marinarii. Se spune ca a devenit protectorul copiilor după ce a ajutat o familie sa își recupereze copiii furați de un măcelar.

Putina istorie

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut in anul 270 in orașul Patra din Licia, Asia Mica. A clădit Mânăstirea Sionului de lângă Myra (de unde si numele de Nicolae din Mira) si a fost recunoscut ca Sfânt in secolul al VI-lea. Mai târziu, in secolul al X-lea, a fost numit patron spiritual al Rusiei de către tarul Vladimir, iar in secolul al XI-lea moaștele Sfântului au fost luate de marinari italieni si depuse in Provincia Bari din Italia, unde se afla și astăzi. 

In secolul al XII-lea, Sfântul Nicolae apare in cărțile de slujbe de la mânăstirea Sint-Truiden, din Belgia. Santa Claus din lumea anglofona (Mos Crăciun in România) a apărut prin deformarea cuvântului neerlandofon Sinterklaas. 

Natalia Florea

TAGS:
Comments are closed.