3 noiembrie 2019

Nina Batranu, Sage Femme : 8 sfaturi pentru proaspetele mamici

Ideea de „mama perfecta” nu exista. A deveni mama nu e usor, se invata incet, incet, cu rabdare si impreuna cu bebelusul.

Dupa nastere,  corpul mamei se resimte ca dupa  un veriatabil maraton. Mamele traiesc o perioada emotionala intensa, se simt  fragile si obosite, se simt impartite intre bucuria de a avea un bebelus si depresie (baby blues), cauzata de scaderea hormonala si oboseala.  De acceea, este foarte important pentru o mamica care doar ce a nascut sa tina cont de cateva sfaturi oferite de Nina Batranu, sage femme:

1. Sa se odihneasca  si sa doarma, doua lucruri  primordiale. Este probat ca 20 de minute de somn pe zi cresc randamentul mamei cu 20%.  In timpul somnului se secreta hormonii necesari pentru alaptare.

2. Sa ceara ajutor si sustinere sotului si celor din anturajul apropiat, dar si sa apeleze la sage femme ori de cรขte ori simte ca e necesar, atรขt la maternitate, cat si la domiciliu. De tinute minte ca nu exista รฎntrebari proaste. Este mai trist pentru o mama sa nu intrebe si sa fie singura in lupta cu frica si cu angoasele care se pot instala foarte rapid รฎn aceasta perioada. Cadrele medicale sunt prezente si pot sa ajute tanara mamica dupa nastere atat la maternitate, cat si la domiciliu.

3. Sa nu uite sa se hraneasca (3 mese/zi)  si sa se hidrateze corect (2,5l/zi apa). Sa consume alimente care stimuleaza lactatia (legume proaspete, avocado, chia, linte, naut, ceapa, proteine, nuci, seminte).

4. Sa se exprime, sa descarce bagajul de emotii care inunda mama dupa nastere (Baby blues). Sa vorbeasca cu persoanele calificate, cu cei apropiati, sa nu ezite sa vorbeasca cu bebelusul ei care este foarte atent la vocea mamei, sa-l รฎmbratiseze fara teama ca ii poate crea capricii sau ca il va rasfata.

5. Sa se fereasca de ideea de „mama perfecta”, acesta nu exista. A deveni mama nu e usor, se invata incet, incet cu rabdare si …cu bebelusul. Prin plans, tipat sau zambet, bebelusul ii transmite mamei daca este bine sau are nevoie de a fi schimbat, hranit, imbratisat, iubit, protejat.

6. Sa limiteze vizitele, atat la maternitate, cat si la domiciliu. Sa propuna un orar de vizita strict, iar mama sa fie relaxata pe durata vizitelor, caci asa are mai multa sanse ca bebelusul sa fie calm si el.

7. Sa nu uite ca are dreptul sa se recreeze, sa se amuze. Gandurile pozitive activeaza o zona specifica in emisfera stanga a creierului avand ca rol, printre altele, favorizarea productiei de celule de aparare ale sistemului imunitar. In concluzie, rasul va ajuta sa va reveniti mai repede dupa nastere. 

8. Sa incredinteze bebelusul cateva ore, in limita posibilului, mamei sale sau mamei soacre. Sunt persoanele cele mai apropiate si bine plasate in care tinerele mamici pot avea incredere. Exista un avantaj cumulat deoarece favorizeaza legatura bebelusului cu bunicii, iar tanara mamica poate sa profite de compania sotului, momente necesare si importante deoarece nasterea produce un dezechilibru in cuplu, iar resudarea acestuia este necesara.

TAGS:
Comments are closed.