Nechifor Partenie sau Nicky, cum ii spun prietenii, lucreaza de peste 17 ani cu faimosul circ Alexander Bouglione, unul dintre cele mai mari circuri din lume. In Romania a lucrat ca acrobat calaret la circul de stat Globus, avandu-l ca profesor de calarie pe celebrul cascador Adrian Stefanescu, ce a jucat in numeroase filme ale regizorului Sergiu Nicolaescu. La varsta de 15 ani, Nicky Partenie a aparut in primul sau spectacol de circ.
Nechifor Partenie iubeste circul dintotdeauna. Isi aminteste cu drag de vremea copilariei, cand din toti banii de buzunar pe care ii primea de la parinti isi cumpara bilete la circ. Acelasi loc de fiecare data, astfel ca nu a fost nevoie de mult timp pana sa se imprieteneasca cu vanzatoarea de bilete si personalul circului Globus. Pe la 12-13 ani a inceput sa se implice in activitatea de circ, alaturandu-se trupei de calareti. Astfel ca, la 15 ani a aparut in primul sau spectacol. L-a avut ca mentor si maestru de calarie pe celebru cascador Adrian Stefanescu, unul dintre cascadorii preferati ai regretatului regizor Sergiu Nicolaescu. โDe la Adrian Stefanescu am invatat ce inseamna calaria, acrobatiaโ, marturiseste Nechifor. Celebrul cascador a jucat in numeroase filme cunoscute (Mihai Viteazul, seria Margelatul, Pistruiatul, Nemuritorii etc.).
La circul Bouglione a castigat repede increderea patronilor
In Belgia a venit prin 2004. Cand era in Romania, a intrat in contact cu circul Bouglione cand a trimis cativa romani sa lucreze pentru ei, Nechifor Partenie fiind administratrorul unei societati ce se ocupa cu plasarea fortei de munca. Vazand ca au nevoie in continuare de personal, Nicky s-a hotarat sa vina chiar el sa lucreze cu faimosul circ. S-a angajat ca simplu ingrijitor, dar datorita experientei sale de la circul Globus, a castigat repede increderea patronilor de la Bouglione, astfel ca in scurt timp a ajuns sa fie resposabil de organizarea spectacolelor. Muncea tot timpul la circ, doar in vacantele de 2-3 saptamani pe an ajungea in tara sa isi vada familia. Astfel ca, la scurt timp, s-a hotarat sa isi aduca sotia si fetita alaturi de el, in Belgia. Insa, din cauza programului sau incarcat de la circ, isi vedea familia la fel de rar. โSe simteau singure, eu eram tot timpul la circ. Imi amintesc ca odata fetita mea a fost bolnava, eu lucram atunci cu circul la Tournai si efectiv nu am putut sa fiu langa ea, sa o duc la doctor. A fost greuโ. Viata de circ este o viata de nomad. Intr-un sezonul anual circul se muta din oras in oras, uneori faceam si 200 de orase si ne mutam zilnicโ, isi aminteste Nicky.
O echipa de 6-7 romani lucreaza permanent la circul Bouglione
Dupa doi ani, sotia si fetita s-au intors in Romania. Din 2018, Nechifor s-a intors si el in tara, unde a infiintat o firma de transport, insa a ramas colaborator la circul Bouglione. โVin si lucrez cu ei numai cand sunt cele doua mari spectacole anuale ale circului Bouglione, unul langa Atomium (Festival du cirque Atomium), ce se desfasoara din octombrie pana inainte de Saint Nicolas. Apoi, dupa 19-20 decembrie si pana in primul weekend dupa anul nou ne mutam in Place Flagey, pentru Cirque du Noelโ, explica Nechifor Partenie.
Cele doua spectacole, cu reprezentatii diferite, ceea ce presupune extrem de multa munca, sunt poate cele mai frumoase spectacole de acest gen din Europa. Organizarea festivalului de Craciun este responsabilitatea lui Nicky. El se ocupa practic de toata organizarea, de la aranjarea scenei pana la controlul biletelor. Pentru ca este desul de multa munca in aceasta perioada, Nechifor mai aduce cu el 3-4 romani din tara, care sa il ajute.
โCand am venit prima data la circul Bouglione, in 2004, aici lucrau cativa romani si o echipa de polonezi. Pentru ca familia Bouglione a fost foarte multumita de cum lucram noi, romanii, incet-incet, echipa noastra s-a marit in defavoarea polonezilor. Acum sunt 6-7 romani care lucreaza permanent, in sezon, plus 3-4 romani ce vin cu mine in perioada festivalurilorโ spune Nicky.
„Nu cred sa existe acrobat care sa nu se fi accidentat macar o data”
Pe cat de frumoase sunt spectacolele de circ, pe atat de grea este munca din spate. โSe munceste foarte mult, poate ani de zile pentru ca un numar sa fie perfect. Munca unui acrobat de circ este aceeasi cu a oricarui gimnast. Se fac repetitii zilnic, care nu sunt lipsite nici de accidentari, din pacate. Numai eu am avut parte de trei fracturi de brate de cand lucrez la circ. Nu cred sa existe acrobat care sa nu se fi accidentat macar o dataโ, explica Nechifor. Insa totul se uita atunci cand reprezentatiile sunt aplaudate de toti spectatorii. โCea mai mare satisfactie este atunci cand vezi ca lumea se ridica in picioare si te aplauda. Cand spectatorii ies de la circ, iesim si noi si dam mana cu fiecare, ne multumesc, ne apreciazaโ marturiseste Nechifor Partenie.
Si repetitiile cu animale sunt la fel de migaloase. Se repeta de regula ani de zile pentru ca un animal de circ sa invete 5-6 figuri legate intre ele. โEu intotdeauna am invatat caii sa execute comenzi prin metoda recompensei. Cauti lucruri care le plac si astfel reusesti sa ii inveti usor. Cand am invatat caii dansul spaniol, un dans din dresajul clasic, eu singur ii ridicam calului un picior, dupa muzica, apoi celalat picior, iar la final primea o recompensa. Astfel el stia ca dupa fiecare figura executata va primi ceva bun. Imi amintesc ca aveam tot timpul buzunarele pline cu crochete pentru cai, pe care le preparam singur din paine uscata, taiata cubulete si apoi stropita cu apa si zahar. Este foarte importanta metoda prin care dresezi animalul. Decat sa repari un dresaj stricat, mai bine iti iei un alt animalโ, explica Nicky.
Circul nu mai este la fel de cautat ca acum 10 ani
Din 2012, in Europa sunt interzise animalele salbatice in circuri, dar si unele animale domestice. Nicky isi aminteste cum la finele anului 2011 au donat elefantul circului, pe atunci in varsta de 32 de ani, unui parc zoologic de la granita cu Olanda. โElefantul avea aceeasi varsta cu fiului patronului de circ, Nicolas Bouglione. Il primise cadou la ziua sa de nastere. Cand l-am donat parcului Olmen am fost impreuna cu Nicolasโ, isi aminteste Nicky.
Din pacate, circul nu mai este la fel de cautat si apreciat ca in urma cu 10 ani. Lumea care vine la spectacole este din ce in ce mai putina. Din cauza tehnologiei, oamenii prefera sa vada un spectacol de circ la televizor, uitand de magia de a vedea si simti emotiile unei reprezentatii la fata locului. Totusi, circul Bouglione are clientela sa fidela, care este nelipsita de la orice spectacol. In plus, daca circul este apreciat in zona walona, in zona flamanda autorizatiile pentru amplasarea circului se obtin foarte greu.
โPerioada pandemiei a fost destul de dificila pentru circul Bouglione, spectacolele fiind interzise, iar ei neprimind niciun ajutor de la statul belgian. In tot acest timp, circul si-a pastrat angajatii oferindu-le cazare si mancareโ, spune Nechifor Partenie.
Nicky are o fetita de 11 ani care, ca si tatal sau, este atrasa de acrobatii, ii place gimnastica. โMereu ma pune sa o invat anumite figuri, ii place foarte mult. Totusi, lucrurile merg acum intr-o alta directie, nu vreau sa o incuranjez, trebuie sa ne bazam pe altceva. Sa faci circ, gimnastica, inseamna sa nu mai ai copilarie, sa lasi scoala cumva deoparte. Iar eu vreau sa o indrum sa invete, pentru ca acesta este viitorul pentru ea.โ, conchide Nechifor.