Doctorul Ioan Dunca este chirurg ortoped in Bruxelles, la prestigioasa clinica Parc Leopold si la spitalul Delta, unde si opereaza. De curand, a pus bazele centrului „SOS Epaule Genou”, prin care vrea ca bolnavul sa nu mai piarda vremea la urgente, ci sa fie consultat rapid de medici supra-specializati. Ambitia sa este sa isi mareasca echipa, iar centrul sa devina unul de referinta.
Dr. Ioan Dunca a terminat medicina la Targu Mures, ca mai apoi sa fie acceptat la Universitatea Catolica Louvain, unde se specializeaza in chirurgie ortopedica. In 1992 castiga o bursa de specializare la Paris, in cadrul Societatii franceze de ortopedie, unde se perfectioneaza in chirurgina umarului si in chirurgia artroscopica. Urmeaza un stagiu la New York, unde aprofundeaza traumatologia si sechelele post-traumatice. Din 2006, lucreaza la clinica Parc Leopold, iar din 2017 la spitalul Delta, din Bruxelles.
Roexpat: De ce chirurg ortoped? Ce anume v-a atras la specializarea aceasta?
Dr. Ioan Dunca: Am adorat chirurgia dintotdeauna. Imi placea sa stiu ca rezultatetele depind de mine, de mainile mele, nu de niste comprimate care isi fac efectul. Voiam sa pot influenta direct un rezultat, sa fiu parte activa, nu pasiva. Ortopedia iti permite sa inventezi, sa implementezi solutii, iar rezultatele sunt imediate si se vad rapid.
Roexpat: Cum sunt priviti medicii romani aici, in Belgia? De regula, auzim cuvinte de lauda, medicii romani fiind bine pregatiti.
Dr. Ioan Dunca: Sunt vazuti foarte bine si sunt apreciati. Am fost 13 ani sef de serviciu in Franta. Erau in spital multi alti romani bine vazuti. Suntem foarte muncitori, rezistenti la efort, plini de entuziasm si temerari. In timpul formatiei ca specialist lucram ziua ca si chirurg si noaptea ca si medic pe ambulanta.
Roexpat: Aveti multi pacienti romani?
Dr. Ioan Dunca: Mi-as dori mult mai multi. Deocamdata am cam 10%. Imi place ca pot sa ii ajut, ca le pot explica pe indelete, prin cuvinte simple, care este diagnosticul si tot ce se poate face aici, in Belgia. Si ei apreciaza, caci se simt intelesi. Vin dintr-o scoala medicala veche, unde am invatat sa examinam bolnavul si sa-l ascultam. Aici unii pun prea mult accentul pe un …scanner.
Roexpat: Ati infiintat de curand โSOS Epaule Genouโ, un centru specializat in consultatii de ortopedie a genunchiului si a umarului. Ne puteti spune mai multe?
Dr. Ioan Dunca: Este gaselnita mea, aduc proximitate, intimitate, intelegere si profesionalism. Impreuna cu un mare kinesiterapeut belgian (familia Borlรฉe, campioni la atletism) dam suflet centrului „SOS Epaule Genou”. Bolnavul nu mai pierde vremea la urgente cu un medic stagiar care sa-i spuna sa vina peste o saptamana la un specialist. Aici, la SOS Epaule Genou, in 24 de ore bolnavul primeste un rendez-vous si un diagnostic probabil pentru care sa poata sa inceapa investigatiile specifice. Totul merge bine, avem succes, e o echipa specializata, un centru de excelenta cu ultimele aparate de kinesiterapie. Ambitia mea e sa imi maresc echipa, sa devenim un centru de referinta. Romanii sa se mandreasca cu noi. Sa vada si belgienii de ce suntem capabili.
Roexpat: Aveti o amintire mai speciala, un caz medical ce v-a impresionat in mod deosebit?
Dr. Ioan Dunca: Da, am mai multe. Va spun doua. Am pus o proteza de sold la un pacient care a venit special din insulele Maurice, de la 10.000 de km. Operasem pe cineva pe care-l cunostea, care i-a spus ce repede s-a recuperat. Si acest pacient a ezitat sa vina la Bruxelles sau la spitalul american din Paris. Si a venit aici. Acum este bine, face surf, are o viata normala. A doua amintire…am operat pacienti din Romania care nu mai mergeau si fiind batrani erau abandonati din punct de vedere terapeutic. Un bolnav din Timisoara a venit la mine, era in scaun rulant de 6 luni. Am reusit sa ii punem o noua proteza. A revenit la viata, e fericit, merge cu bicicleta, inoata. Imi scrie in fiecare an de sarbatori, de Anul Nou, de Pasti. Si mai am amintiri speciale, asta ne da noua energie ini meseria asta. Spun zilnic: „Un patient content rends son chirurgien heureux”.
Roexpat: Aveti multa experienta in spitalele din Belgia. Ce credeti ca lipseste mai mult sistemului sanitar din Romania (de stat) pentru a ajunge la nivelul celui belgian? Caci avem multe lacune… Un management mai bun, salarii mai mari, un personal mai sensibil fata de pacienti?
Dr. Ioan Dunca: Am lucrat ca si chirurg doar in Belgia si Franta. Una din problemele din Romania este ca in posturi de responsabilitate se afla cateodata oameni nepotriviti. Ei sunt interesati doar de binele propriu si hotararile sunt luate impotriva cetatenilor. Cat priveste salariile medicilor, ele au inceput sa fie decente. Ceea ce am descoperit este ca si in Romania exista adevarati profesionisti. Pacat ca nu se vad, caci posturile la vedere, cele de conducere, sunt ocupate de grupuri de interese. Un sef de serviciu in Romania e ca si un mosier. Da, in Romania ar fi nevoie de mai multa empatie fata de semeni. Oamenii s-au indepartat unii de altii… e bizar.
Roexpat: V-ati intoarce in Romania sa profesati permanent? In acelaศi context, rezidentii romani care vin sa lucreze in spitalele din Belgia, credeti ca se vor intoarce in tara sa lucreze in spitalele si clinicile de acolo?
Dr. Ioan Dunca: Ma intorc in consultatii o data pe luna. Nu stiu daca as putea trai in Romania deocamdata, desi imi lipseste cateodata. Cred ca mi-ar lipsi organizarea structurata de aici. Ah, da, ce am simtit ca lipseste in Romania este curtoazia. Putini rezidenti se intorc. Multi colegi s-au intors si n-au rezistat, au ramas cativa ani si au venit inapoi. Sunt inca doua lumi diferite.
Roexpat: Vedem in comentariile de pe Facebook ca multi romani din Belgia, dar mai ales din tara, sunt sceptici vis-a-vis de criza Coronavirus. Sunteti medic. Ce mesaj ati transmite romanilor legat de virusul acesta?
Dr. Ioan Dunca: Cu acest virus e ca la razboi. Cei ce au fost acolo, stiu ce inseamna. Cei care l-au vazut doar la televizor au o impresie mai putin realista. Trecand prin boala aceasta pierzi cam 14 ani din viata. Am un coleg care era fost fotbalist. Dupa 3 saptamani de coma pierduse 28 de Kg, avea parul alb si nu mai putea merge.
Roexpat: Ce face un doctor chirurg in timpul liber? Atat cat ii permite profesia. Ce pasiuni aveti?
Dr. Ioan Dunca: Incerc sa fac mult sport. Inot, tenis, bicicleta, ski, jogging. Ortopedia e o profesie fizica. Trebuie sa fii tot timpul in forma. Imi place istoria, imi plac cartile de istorie. Acum ma ocup de genealogia numelui Dunca.
Roexpat: Unde va pot gasi romanii ce au nevoie de serviciile dumneavoastrฤ?
Dr. Ioan Dunca: Am o consultatie noua la „SOS Epaule Genou” in Ixelles, in Centrul Medical Borlรฉe (Place du Chรขtelain 15), o consultatie la clinica Parc Lรฉopold si una la spitalul Delta, unde operez. Pentru rendez-vous e usor pe platforma internet doctoranytime.be sau alta alternativa este la telefon 02/434 8107 si 02/434 5950 (doar in franceza).