Interviu cu Daniela Livia Bîciu, expert în comunicare: “Indiferent de nivelul la care evoluează, românii sunt muncitori, ambițioși și curajoși. Cred că acestea sunt și caracteristicile comunității noastre, în general”.

Daniela Livia Bîciu este specialist în comunicare pentru instituții europene și internaționale. In această primăvară, Daniela s-a implicat în promovarea unui proiect inițiat de membri ai comunității românești privind fabricarea și distribuirea gratuita de viziere pentru cadrele medicale din prima linie, în contextul pandemiei de Covid-19. Un proiect ambițios, ce a atras atenția mass-mediei belgiene, mai multe articole fiindu-i dedicate. In prezent, Daniela este implicată în proiecte concrete ce privesc inclusiv comunitatea românească din Belgia, pentru a contribui și mai mult la vizibilitatea ei la nivelul societății locale. „Să ne facem mai auziți, mai respectați și mai puternici”, spune Daniela.

Daniela Livia Bîciu a venit în Belgia în urma cu 20 de ani. După cum ea însăși afirma, odată ajunsă aici, a parcurs toate etapele integrării, de la studenție până la poziția actuală, de specialist în comunicare. Acest parcurs  nu a fost ușor, mai ales într-o perioadă în care belgienii nu cunoșteau despre România decât povestea lui Dracula, Ceaușescu și, eventual, Nadia Comăneci.

A studiat Comunicarea de masă la Școala Franceză de Atașați de Presă, urmând și diverse specializări în geopolitică la Academia Diplomatică Europeană, precum și cursuri online de comunicare umanitară la Universitatea din Geneva și Harvard Project. Daniela a lucrat, printre altele, pentru Comisia Europeană, pentru Programe Regionale în America Latină și, de asemenea, ca purtător de cuvânt pentru UNHCR în Africa Centrală. Dar și în sectorul privat, călătorind în peste 50 de tari. 

Această diversitate profesională i-a permis consolidarea competențelor în afara sferei politice și o înțelegere exactă a vieții reale a oamenilor, uneori în condiții foarte, foarte dificile. Pentru implicarea sa în societate, pentru cunoașterea realităților, a fost distinsă cu titlul de „Cavaler al Meritului Social al Regatului Belgian„.

Roexpat: In mass-media belgiana au apărut mai multe articole despre implicarea comunității de români în fabricarea și distribuirea gratuită de viziere pentru cadrele medicale din prima linie, dumneavoastră ocupându-vă de promovare. Cum s-a derulat acest proiect? Si-a atins scopul inițial? A fost comunitatea românească receptivă la apelurile lansate de susținere a proiectului?

Daniela Livia Bîciu: Acțiunea s-a derulat în ideea de a aduce o contribuție simbolică la eforturile împotriva unei crize fără precedent. Aș sublinia aici contribuția Dr. Carmen Ionescu, anestezista, o persoană formidabilă, care a demarat fabricarea de viziere. Rolul meu a fost de a susține inițiativa, pentru a-i da mai multă amploare și pentru a valoriza reacția comunității românești, pe baza unui principiu de proximitate. Trăim aici, acționam aici. 

Receptivitatea nu a fost cea scontată, dar se poate înțelege prin faptul că multe persoane au fost în șomaj tehnic, altele nu au înțeles demersul. Dar nu contează, în final, acțiunea s-a desfășurat bine și mulțumesc pe această cale celor care s-au implicat. Acțiunea nu a fost bazată exclusiv pe comunitatea româneasca, dar aceasta nu este o problema. Dimpotrivă, este important, în aceste condiții, să privim dincolo de naționalitate, de origini, și să marcăm un efort comun și pozitiv în societatea în care am ales să trăim. 

Roexpat: Sunteți de aproximativ 20 de ani in Belgia. A fost ușoară integrarea aici? Știu ca în acele vremuri erau foarte puțini români în Belgia.

Daniela Livia Bîciu : Acum 20 de ani, numărul de români in Belgia era într-adevăr foarte limitat, sub 5000 în tot Regatul, cred. Integrarea era, ca și acum, posibilă dacă doreai sa te adaptezi societății de aici, dacă vorbești limba și dacă dorești cu adevărat să construiești ceva durabil. Societatea belgiană este o societate deschisă, acum sunt peste 180 naționalități la Bruxelles. 

Roexpat: Aveți un CV impresionant. Ați lucrat, printre altele, pentru Comisia Europeană, pentru Programe Regionale în America Latină și, de asemenea, ca purtător de cuvânt pentru UNHCR în Africa Centrală. Ce anume v-a împins către această diversitate profesională? 

Daniela Livia Bîciu: Comunicarea este o profesie variată, prin natura ei, și oferă posibilitatea de a-ți îmbogăți în permanența cunoștințele, de a-ți diversifica și îmbunătăți în permanență cultura generală și cultura specifică domeniului. Ea este și baza interacțiunii cu alții. Comunicarea instituțională este, în plus, o provocare specială, pentru că îți oferă posibilitatea de a transmite altora idei, de a promova proiecte și inițiative care explică activitățile unor organizații prestigioase. M-au dirijat spre această diversitate pasiunea de a descoperi lumea, cu obiceiurile ei atât de diferite de la o țară la alta, provocarea de a face ceva interesant, indiferent de eforturile necesare. 

Roexpat: Ati fost distinsa cu titlul de “Cavaler al Meritului Social al Regatului belgian”. Ne puteți spune mai multe despre această distincție? Ce a însemnat pentru dumneavoastră? 

Daniela Livia Bîciu: Acest titlu mi-a fost conferit pentru activitățile sociale și umanitare întreprinse în ultimii 15 ani. Orice distincție înseamnă o recunoaștere și o obligație morala în același timp. O recunoaștere pentru drumul parcurs și o obligație, pentru ceea ce a rămas încă de realizat în viața fiecăruia, pentru a fi la înălțimea așteptărilor. 

La înmânarea distincției “Cavaler al Meritului Social al Regatului belgian”.

Roexpat: In 2018 ați candidat pe lista primăriței Francoise Schepmans din Molenbeek, o comună de lângă Bruxelles, pentru funcția de consilier comunal. Ce v-a determinat să candidați pentru acest post? 

Daniela Livia Bîciu: Copilărind într-o țară comunistă, rămânem pentru totdeauna cu amintiri despre ceea ce înseamnă cu adevărat un sistem totalitar, ce înseamnă lipsuri și care este diferența între discurs și realitate. Candidatura pe o listă de orientare liberală a fost deci o consecință normală, ținând cont de această experiență, de convingerile personale și de viziunea mea despre lume și societate. Cred că devine instinctiv să te orientezi spre un curent politic care pune pe primul loc persoana, activitățile sale, răspunderea sa. Liberalismul este pentru mine un răspuns natural la aspirațiile și libertățile individuale. Această candidatură a fost deci o experiență interesantă, și pe plan politic, și pe plan personal, pentru a putea aduce o contribuție societală în țara de adopție.

Dincolo de alegeri, am rămas și rămân angajata politic cu liberalii din Belgia. Din convingere, având, după cum ați menționat mai devreme, o proprie carieră profesională. Am candidat și pentru că mi s-a oferit această oportunitate, tocmai în semn de apreciere al eforturilor de integrare și ca un semnal pozitiv adresat de liberali tuturor străinilor din Belgia: meritul chiar contează, pentru ca mesajul liberal e universal. In prezent, am două mandate politice MR, cu titlu benevol: membră în Consiliul de Administrație al Institutului Decroly, o școală pentru copiii cu nevoi speciale, precum și în CA al Agenției Locale de Munca Molenbeek. 

Roexpat: Cum vedeți comunitatea românesca din Belgia? Ce puncte pozitive/negative are?

Daniela Livia Bîciu: Este dificil să definim o comunitate ca pe o entitate și liberal vorbind, este de evitat judecata unui grup atât de diferit. Comunitatea română este pentru mine suma eterogena a persoanelor care o compun. Cu oameni excepționali și mai puțin excepționali, cu exemple pozitive și negative, fiecare cu parcursul sau. Dar, pe ansamblu, pot spune că suntem o comunitate importantă în Belgia, pe locul 2 după francezi. Poate nu mereu foarte implicați în viața locala, pentru că majoritatea dorește sa se reîntoarcă în România si considera sejurul aici ca pe o experiență temporară.  Dar, indiferent de nivelul la care evoluează, românii sunt muncitori, ambițioși și curajoși. Cred că acestea sunt și caracteristicile comunității noastre, în general. 

Dacă sunt recunoscuți și apreciați, ei pot fi exemple în domeniul lor de activitate. Este de remarcat câți români din Belgia sunt acum referințe profesionale și ne putem mândri cu ei. Avem antreprenori, medici, artiști, așa cum avem și persoane în funcții mai puțin de notorietate, dar indispensabile societății. Cred că exemplul recent al crizei COVID19 a demonstrat că societatea funcționează mai ales datorită eforturilor oamenilor simpli, iar printre aceștia, sunt foarte mulți români. Aș putea da, în acest context, exemplul cadrelor medicale care au fost foarte active în această criză, dar si al șoferilor, vânzătorilor și altor meserii cărora trebuie să le fim recunoscători. 

Alături de copiii de la Școala Românească „Europa Nova”.

Roexpat: Cum este Daniela Livia Bîciu în afara serviciului? Știu ca sunteți mamă. Cum se împacă viata profesională cu cea familiala? Aveți timp si pentru pasiuni?

Daniela Livia Bîciu: Îmi fac timp pentru băiatul meu, pentru că cei mici reprezintă motorul pentru ziua de mâine. Copilul este înscris la Școala Româneasca EuropaNova, o școală formidabila, cu pedagogi talentați și pasionați, ceea ce îi permite să descopere limba și cultura bunicilor săi materni, în plus de activități extrașcolare captivante. 

Îmi place și muzica, dar sunt total afonă și prefer deci să îmi dedic puținul timp liber aprecierii talentului adevăraților artiști, decât torturarea auditiva a propriilor vecini. Dar îmi plac călătoriile și am inițiat și copilul la geografie și istorie. Uneori pictăm împreună, ca amuzament și pentru a construi amintiri pentru restul vieții. Copiii sunt ca cimentul proaspăt, pe care amintirile rămân întipărite pentru totdeauna și trebuie încurajați pentru a-și construi propria personalitate.

Roexpat: Ce proiecte de viitor aveți? 

Daniela Livia Bîciu: Multe. In primul rand, planuri profesionale, legate de munca mea în Africa Centrala. Este o oportunitate incredibilă de a lucra pentru unul dintre cele mai importante proiecte europene în această regiune, tocmai în domeniul comunicării instituționale. Apoi, pe plan asociativ, sunt implicată în unele proiecte concrete, privind inclusiv comunitatea românească din Belgia. Scopul este de a contribui și mai mult la vizibilitatea ei la nivelul societății locale, să ne facem mai auziți, mai respectați și mai puternici. Sper să vă pot vorbi cât mai curând despre aceste proiecte, pentru a le face cunoscute românilor din Belgia, prin intermediul publicației dvs. 

Citeste si:

Interviu cu dr. Ioan Dunca, chirurg ortoped: “Cu virusul Covid-19 e ca la razboi: cei ce au fost acolo, stiu ce inseamna, cei care l-au vazut doar la televizor au o impresie mai putin realista”.

Interviu cu Mirela Nita-Sandu, membru co-fondator si vice-presedintele asociatiei EuropaNova: “Cum sa renunt vreodata la aceasta tara de poveste, Romania mea?”

Mihaela Popescu, presedinte Agora for life: “La prima editie a concertului DOR s-a strigat la scena deschisa “Bravo Roemenië!”

Interviu cu Marian Petrache, antrenor la clubul de karate „Amical”, din Bruxelles: “Karate-ul produce oameni cu caracter puternic, oameni cu coloana vertebrala, oameni care nu se dau in spate atunci cand dau de greu.”

TAGS:
Comments are closed.