Consiliul National de Securitate al Belgiei (CNS) s-a reunit in aceasta seara, 24 aprilie 2020, pentru a discuta masurile ce vor fi luate pentru iesirea, treptata, din izolare (deconfinement). Revenirea la viata normala se va face in trei etape, astfel:
Prima faza:
Incepand cu data de 4 mai
Societatile din domeniul industriei si serviciile B2B (business-to-business, unde se tranzactioneaza bunuri sau servicii) vor putea redeschide, insa este preferat lucrul de acasa, acolo unde situatia permite.
Purtatea mastilor in mijolacele de transport in comun va fi obligatorie pentru persoanele care au peste 12 ani. Guvernul federal si cele regionale promit ca fiecare cetatean va primi, gratuit, o masca din material, ce respecta normale de protectie. Este important ca masca sa acopere nasul si gura. De asemenea, si la locul de munca va fi obligatoriu purtarea unei masti, daca nu se poate respecta distanta de 1,5 metri. Dupa fiecare utilizare, masca trebuie spalata la temperatura ridicata.
Magazinele de marochinarie si care au in vanzare materiale pot deschide (pentru a facilita confectionarea si vanzarea de masti).
Activitatea fizica in aer liber va fi permisa si alaturi de doua persoane care nu locuiesc sub acelasi acoperis. Asadar, daca pana acum puteati alerga cu o persoana cu care nu locuiati in aceeasi casa, acum puteti face sport insotit de doua persoane. De asemenea, vor fi permise si alte sporturi in aer liber, fara a avea insa contact cu alte persoane: altletism, pescuit, caiac, golf.
Incepand cu data de 11 mai
Toate comerturile pot deschide, insa cu respectarea unor conditii privind primirea clientilor, astfel incat sa se evite supra-aglomerarea.
Faza a doua
Incepand cu data de 18 mai
Scolile isi vor putea redeschide portile progresiv, atat in invatamantul primar, cat si secundar. Insa, nu mai mult de trei 3 ani scolari diferiti in acelasi timp, acordandu-se prioritate claselor a 6-a primare si secundare. Si nu mai mult de 10 elevi intr-o clasa. Purtarea mastilor (sau a unei esarfe care sa acopere nasul si gura) va fi obligatorie pentru copii ce au peste 12 ani, cat si pentru cadrele didactice, pe toata durata zilei de scoala. De asemenea, atat elevii, cat si profesorii, vor trebui sa se spele pe maine in mai multe reprize pe parcursul zilei de scoala. Copiii si cadrele didactice care prezinta semne de imbolnavire, vor ramane acasa. Cursurile de sport pot fi organizate respectandu-se anumite conditii. Pe data de 15 mai, scolile pot face un test, o zi pilot de scoala, pentru a vedea cum se pot organiza.
In ceea ce priveste comerturile, se va analiza sub ce conditii isi pot redeschide activitatile sectoarele care implica contact fizic (de ex., coaforurile). Se ia in calcul si redeschiderea muzeelor dupa data de 18 mai. Ce este sigur:
- Puteti primi alte vizite acasa;
- Autorizarea prezentei unui numar mai mare de invitati la evenimente gen nunta;
- Pentru sporturile de echipa, acestea pot fi practicate in exterior numai daca un antrenor este de fata, daca respectivul club este recunoscut de o federatie sportiva agreata si daca sunt respectate distantele sociale de securitate.
- Se pot organiza excursii de o zi in anumite regiuni din tara, cum ar fi Ardenele, pe Coasta marii sau la locuinta de vacanta.
Faza a treia
Incepand cu data de 8 iunie
Este o faza inca ipotetica, care va demara, cel mai probabil, de pe data de 8 iunie. Domeniul horeca ar putea redeschide (cafenele, baruri, restaurante, cinema-urile). In ceea ce priveste calatoriile in afara Belgiei, acestea ar putea fi permise dupa data de 30 iunie, insa totul este doar ipotetic. Evenimentele in masa, gen concerte, sunt oficial anulate pana pe 31 august.
De retinut este faptul ca fiecare faza prezentata mai sus va fi confirmata de catre CNS cu o saptamana inainte de data punerii in aplicare, in urma analizarii situatiei nationale.
Masurile care raman in vigoare:
- Limitarea contactului cu alte persoane;
- Respectarea distantei de securitate de 1,5 m;
- Spalarea mainilor, stranutatul in batista de unica folosinta;
- Contactarea medicului de la primul simptom de imbolnavire.
Teste pentru depistarea virusului Covid-19
Autoritatile vor sa poata oferi un test de laborator tuturor persoanelor care vor avea nevoie, si anume:
- In cazul in care medicul suspecta o infectie;
- Persoanelor expuse virusului prin natura profesiei;
- Persoanelor ce au fost expuse virusului printr-un contact cu o persoana infectata.
Potrivit primului ministru, Sophie Wilmรจs, laboratoarele vor dispune de o capacitate de 25.000 de teste pe zi pana pe data de 4 mai, capacitate ce ar putea fi extinsa la 45.000 de teste.