In urma cu 18 ani, mai exact pe 4 iunie 2002, Dorin Fleseriu, un inginer IT stabilit de doi ani in Belgia, infiinta grupul de discutii online RomBel, grup ce avea sa ajunga cea mai mare comunitate virtuala a romanilor din Belgia. Ascensiunea sa a fost fulminanta, iar in prezent, grupul de Facebook RomBel numara aproape 40.000 de membri.
โIn scurt timp de la infintarea grupului aveam deja 300 de membri. Mai exista un grup al studentilor romani din Leuven, insa discutiile lor aveau tematici specifice, legate de scoala. Noi am vrut sa infiintam un grup (un forum) unde sa se poata discuta despre problemele comune intampinate de familiile de romani venite aiciโ, isi aminteste Dorin. Numarul tot mai mare de membri a dus la nevoia crearii unui website, astfel ca pe 1 decembrie 2003 s-a lansat www.rombel.com.
De la un grup de discutii la o implicare activa in viata comunitatii romanesti
In decursul celor 18 ani de existenta, RomBel a evoluat de la un grup de discutii catre un portal de comunicare si informare interactiva, devenind un reprezentant โde factoโ al comunitatii online a romanilor din Belgia. Prin echipa sa de voluntari, RomBel s-a implicat in multe actiuni caritabile, ajutand mai multi copii din Romania sa vina in Belgia pentru operatii medicale complexe, a strans ajutoare pentru victimele inundatiilor din Romรขnia din 2006, s-a implicat si a mobilizat comunitatea romaneasca de aici, alaturi de biserica Sf. Nicolae, prin preotul Patriciu Vlaicu, pentru strangerea de fonduri si gasirea unor locuri de cazare pentru rudele victimelor de la tragedia โColectivโ.
Evolutia si dinamica forumului s-a mutat rapid din spatiul virtual si in cel real, RomBel organizand diverse evenimente, majoritatea dintre ele capatand traditie anuala.
RomBel a organizat primul turneu de fotbal al romanilor din diaspora
Unul dintre evenimente organizate anual inca din 2003, in perioada Sarbatorilor de iarna, este โPetrecerea anuala RomBel de Mos Nicolaeโ, unde se incearca sa se refaca atmosfera romaneasca a sarbatorilor de iarna si sa se aduca bucurie celor mici. โAnul trecut, petrecerea a fost organizata in colaborare cu Scoala romaneasca โEuropa Novaโ (cu care, de altfel, avem o colaborare foarte buna) si au venit in jur de 80-100 de persoane. Am cantat impreuna colinde de Craciun, a fost o atmosfera minunata, si nu doar pentru cei miciโ, marturiseste Dorin.
Cativa ani mai tarziu, in 2006, RomBel a infiintat si organizat primul turneu de fotbal al romanilor din toata diaspora. โTurneul a fost organizat 3 ani la rand, primul turneu fiind jucat la Bruxelles. Au fost atunci 6 echipe de fotbal din Europa. Tricourile jucatorilor au fost facute chiar de firma care facea tricourile si pentru echipa nationala de fotbal a Romanieiโ, isi aminteste Dorin Fleseriu.
La โRombel Villageโ se incing gratarele si se face foc de tabara
In urma activitatii intense de pe grupul de discutii, oamenii au legat prietenii, iar nevoia unor intalniri si in mediul real, nu doar cel virtual, a venit ca o necesitate fireasca. Astfel ca, din 2008, in fiecare an au loc astfel de intalniri, in diferite orase din Belgia, iar evenimentul a capatat numele de โRomBel Villageโ sau sarbatoarea verii, cum o numeste Dorin. Intalnirea se intinde pe perioada unui weekend, in preajma solstitiului de vara, si este tipic romaneasca, pastrand farmecul unei petreceri campenesti . โEste o iesire la iarba verde, cu cortul, alaturi de prieteni, muzica, foc de tabara si nenumarate gratare incinse. Anul acesta, pe 21 iunie, trebuia sa organizam o noua editie, insa, din cauza pandemiei, totul a fost anulat. Anul trecut am fost la Dinant si ne-am simtit foarte bine. Au fost in jur de 100 de persoaneโ, povesteste Dorin.
Tot din 2008, RomBel a transmis mai multi ani la rand in direct, in fiecare sambata si duminica, slujba si evenimentele religioase de la Biserica Sf. Nicolae din Bruxelles, o premiera absoluta in diaspora romรขneasca. โImi amintesc ca a trebuit sa obtinem aprobare de la Patriarhia Romaniei. In ultimii ani, insa, de aceste transmisiuni se ocupa doar biserica Sf. Nicolae, prin parintele Vlaicu, care este o persoana extraordinara, foarte deschisa la colaborari si tot ce este nou si util comunitatii de romani de aiciโ, marturiseste Dorin Fleseriu.
Prima editie aโGhidul romanului in Belgiaโ a fost descarcata de 200.000 de ori
Poate unul dintre cele mai importante proiecte marca RomBel este โGhidul romanului in Belgiaโ, un indrumar al romanului ce soseste pe meleagurile belgiene si are nevoie de informatii legate de integrare si nu numai. Prima editie a ghidului a fost realizata in 2009, atat in versiune on-line, cat si tiparita, si a fost o premiera in diaspora romaneasca. Ghidul, de 130 de pagini, a fost descarcat de pe site de peste 200.000 de ori, iar cartea a fost tiparita in 2000 de exemplare ce au fost distribuite gratuit la biserici, la ambasada, la diferite comune. 4 ani mai tarziu, in 2013, a fost scoasa cea de-a doua editie actualizata a ghidului, cu 200 de pagini si tiparita in 5000 de exemplare cu informatii utile pentru romanii sositi in Belgia. โMomentan lucram la cea de-a treia editie, actualizata, insa nu stim exact cand va fi gataโ, afirma Dorin.
โDorin a rezumat minunat principiul RomBel si al ghidului: โpay it forwardโ (dupa numele filmului lansat in 2000) – primesti ajutor, dai mai departe; dar intreit, nu doar intorci ajutorul primit. E cel mai simplu gest de generozitate si recunostinta, in acelasi timpโ, spunea Carmen Solomie, voluntar RomBel, intr-un interviu acordat in 2011 website-ului romaniapozitiva.ro.
Editia a doua a ghidului poate fi citita si descarcata de AICI
โDialogurile RomBelโ, un proiect ce se desfasoara de anul acesta online
Incepand din 2014, se organizeaza โDialogurile RomBelโ, un eveniment semestrial, unde romanii au ocazia sa intre in dialog direct cu reprezentanti avizati din interiorul comunitatii despre problemele lor stringente (integrare, drepturi, etc..). โ Ideea a venit de la Cornel-Radu Loghin, care a facut si el parte din echipa noastra. Pana inainte de pandemie, dialogurile erau organizate in diferite locatii, inchiriam o sala si se purtau dialoguri pe anumite teme, cu diferiti specialisti invitati. Insa, am inceput sa ne orientam catre dialogurile online chiar inainte de perioada pandemiei si vazand ca totul merge chiar foarte bine si asa, am decis sa continuam sa facem doar virtual aceste intalniri. Vicentia Neagu si Carmen Solomie, din echipa RomBel, au roluri de moderatori si se descurca minunatโ, explica Dorin Fleseriu.
Desi munca depusa de echipa RomBel pentru a oferi informatii utile si actualizate romanilor din Belgia presupune numai munca de voluntariat si uneori sacrificii, Dorin spune ca nu s-a gandit niciodata sa renunte la acest proiect. โE greu sa faci voluntariat, mai ales cand ai un job, o familie. De aceea, toata echipa RomBel are un merit deosebit. Chiar si membrii RomBel se ajuta intre ei cu informatii utile, atunci cand dau un raspuns bun, documentat, la intrebarea cuiva. Comunitatea RomBel este o mica Romanie. Acesta este si ideea, de a ne ajuta intre noi, de a fi o comunitatea unita, de a da mai departe ajutorul primit. Eu merg pe principiul ca informatia nu trebuie sa coste nimic. De-a lungul experientei RomBel am intalnit o gramada de oameni faini, uniti, de la care am invatat cate cevaโ, marturiseste Dorin.
โRomBel Jobs Dayโ, un targ unde romanii pot obtine un loc de munca
Un proiect mai nou al echipei RomBel, ce se desfasoara de doar 2 ani de zile, dar care are foarte mare succes, este โRomBel Jobs Day. โAcesta a fost ideea Vicentiei , iar prima editie a fost un adevarat succes. Invitam 6-7 firme care recruteaza romani, iar in cadrul targului persoanele ce ne calca pragul vin cu CV-ul si pot obtine un loc de muncaโ, spune Dorin.
Anul trecut RomBel a fost partener media la โTargul de Servicii si Bunuri Romanestiโ, organizat de asociatia โRomania 100โ si unde au fost invitati diferiti afaceristi romanesti sa isi prezinte afacerile. โIdeea targului a fost a celor de la โRomania 100โ. A fost organizat la Tour&Taxi si au fost prezenti 100 de expozanti, iar peste 3000 de romani au vizitat targulโ, spune Dorin.
Un alt proiect in care este implicat RomBel este si programul Diaspora Start-up, un program finantat din fonduri europene care sprijina romanii din diaspora sa isi deschida o afacere in Romania. โAnul trecut RomBel a ajutat, cu procesul de recrutare, 56 de romani sa se intoarca acasa si sa isi deschida o afacereโ, afirma Dorin.
„RomBel isi va pastra caracterul independent si va continua sa promoveze comunicarea, actiunile culturale, sportive si caritabile, organizate atat de noi, cat si de alte organizatii partenere, pentru romanii din diaspora si va continua sa promoveze imaginea Romaniei si a romanilor in Belgia si in lume. Vreau sa ii incuranjez pe toti sa vina sa colaboreze cu noi, sa ni se alature. Suntem cu usa deschisaโ, conchide Dorin.
RomBel poate fi accesat la adresa:
WWW.ROMBEL.COM sau WWW.ROMBEL.ORG
dar si pe Facebook AICI
Contact: contact@rombel.com sau prin formularul online de pe website.