6 octombrie 2020

Daiana Velcherean, LSRS: “Belgia este o destinație de studiu încă relativ nepopulară pentru studenții din România”

Proiectul “Liga Studenților Români din Străinătate” (LSRS) a început încă din ianuarie 2009, pornind de la constatarea creșterii rapide a numărului de studenți și absolvenți români ai universităților din străinătate. Cu filiale in 12 tari, printre care si Belgia, scopul principal al LSRS este de a apăra și promova drepturile și interesele academice, profesionale, sociale și culturale ale studenților, precum și de a facilita contribuția lor la dezvoltarea României. Pentru a afla mai multe despre proiectele LSRS Belgia, am stat de vorba cu Daiana Velcherean, coordonatoarea filialei. 

Roexpat: Ce înseamnă mai exact LSRS Belgia si când a luat ființă?

Daiana Velcherean: Liga Studenților Români din Străinătate este o organizație neguvernamentala, non-profit, apolitica si neafiliata religios. LSRS își propune să-i informeze pe studenții români din străinătate cu privire la oportunitățile de participare la viața economică, politică și socială a României, dar și să-i informeze pe românii interesați de perspectiva studiului în străinătate, despre oportunitățile academice existente. 

LSRS Belgia este filiala LSRS care își propune să reprezinte comunitatea de studenți români aflată în Belgia. Aflându-ne deja peste hotare si având experienta studiului în străinătate, scopul LSRS Belgia este mai degrabă cel de a oferi consultanță academică tinerilor români care doresc să studieze în Belgia, sa îi ajutam cu diferite demersuri administrative, sau sa le oferim pur si simplu un cadru unde pot întâlni alți studenți români si lega prietenii. Contribuim, de asemenea, direct sau indirect, la proiectele globale pe care LSRS Central le organizează pentru a oferi oportunități studenților sau absolvenților care doresc sa se întoarcă în România.

Filiala Belgia, așa cum o cunoaștem astăzi, a luat ființa în 2016, deși în trecut au existat studenți din Belgia care au activat în sânul ligii.

Roexpat: Cam care este structura acestei Ligi? Ce departamente aveți?

Daiana Velcherean: LSRS Belgia este structurată în 4 departamente: Comunicare, HR, Externe si Proiecte. Toate departamentele au un Team Leader. În sânul fiecărui departament, fiecare voluntar are un rol precis, deși ei pot prelua diferite taskuri – credem ca fiecare persoana își poate găsi locul în LSRSBE si îi încurajam sa încerce mereu lucruri noi. Activitatea filialei este supravegheata de un Coordonator si un Coordonator adjunct.

Roexpat: Care sunt proiectele voastre pentru studenții români din Belgia. Mai exact, în ce situații si cum le veniți în ajutor?

Daiana Velcherean: În ceea ce privește consultanța, de cele mai multe ori ne manifestăm pe rețelele sociale prin răspunsuri la întrebări primite pe pagina noastră. Aceste întrebări variază de la sfaturi pentru alegerea facultății sau profilului universitar la ajutor privind înscrierea si găsirea unui cămin de student sau a unui job de student. Este important de subliniat faptul ca noi nu putem asigura locuințe sau locuri de munca, ci doar sa îndrumam, si unele cazuri sa însoțim studenții în demersurile administrative. Cum facem acest lucru? În prima fază încercam să-l ajutam cu informații generale pe pagina Facebook, iar dacă acest student are nevoie de ajutor specific, identificăm profilul acestuia  si îl trimitem spre un membru al echipei care are cunoștințe si experiență în domeniu.

În ceea ce privește evenimentele organizate, ele sunt de mai multe tipuri: workshop-uri pentru studenți (LSRS Skills), evenimente culturale cu ocazia sărbătorilor românești sau belgiene (Mărțișor, Ziua Națională, Carnavalul cu LSRS Belgia etc.), întâlniri informale (Meet the Students) etc. Din cauza crizei sanitare, am fost nevoiți sa întrerupem aceste activități, dar plănuim sa revenim în forță cat de curând.

Roexpat: Am citit ca LSRS încurajează studenții sa se întoarcă în țara după terminarea studiilor. Li se oferă în acest sens ceva concret, un loc de munca?

Daiana Velcherean: În LSRS Belgia nu avem asemenea proiecte, în schimb, așa cum menționasem mai devreme, ne implicam in proiecte mari organizate de LSRS Central. Un prim proiect care are ca scop promovarea oportunităților profesionale în România este platforma INTU. INTU este o platforma de internshipuri pentru studenți si este organizată de LSRS în parteneriat cu alte asociații studențești din țara (USR, FASMR). Un alt eveniment menit sa promoveze studenții romani din străinătate într-un cadru formal este Gala LSRS. În fiecare an, LSRS premiază cei mai buni studenți romani din străinătate la Palatul Parlamentului cu ajutorul multor entități si personalități importante din România. Nu în ultimul rand, un nou proiect lansat de LSRS si organizat cu ajutorul mai multor organizații din țara (USR, FASMR, UN Youth), va avea loc în 2021 – Forumul Studenților Români de Pretutindeni. Coordonatorii LSRS Belgia sunt printre Project Managerii al acestui eveniment. Nu pot da foarte multe detalii pentru moment, dar acest eveniment va aduna studenți de pretutindeni la o universitate din România si va organiza dezbateri despre lacunele din educație în România si nu numai. Scopul final este de a ajunge la o concluzie si de a face o propunere legislativă organizațiilor guvernamentale prin implicarea directă a studenților în acest proces decizional.

Rexpat: Pe ce argumente mizați ca un proaspăt absolvent de aici sa se întoarcă în țara sa profeseze?

Daiana Velcherean: România este o țara cu foarte multe oportunități, mai ales pentru studenții care studiază în afara granițelor si care aleg sa se întoarcă având o nouă perspectiva despre viața profesională si personală. Le depaysement este un atu incontestabil al studenților din străinătate. Credem cu tărie ca astfel de studenți sunt liderii României de mâine, pentru că ei au avut curajul sa iasă în totalitate din zona lor de confort pentru a-și urma visele. Noi nu facem decât sa le oferim niște oportunități prin proiectele noastre sau prin parteneriatele noastre cu organismele guvernamentale.

Roexpat: Ne puteți da câteva exemple concrete?

Daiana Velcherean: In LSRS există mai multe exemple de studenți în străinătate care după studii au ales să se întoarcă în România. Un astfel de exemplu este Sebastian Burduja, fondatorul LSRS, care acum este Secretar de Stat la Ministerul Finanțelor Publice. De asemenea există exemple de studenți care au făcut o licență în străinătate și s-au întors în România pentru un Master, precum actualul președinte LSRS, Robert Stredie. 

De asemenea, avem un fost coleg în LSRS Belgia care a terminat un doctorat și a candidat la ultimele alegeri locale la Consiliul Județean.

Generația mea este încă la studii, deși știu mai multe persoane care plănuiesc să se întoarcă acasă.

Roexpat: Care ar fi proiectele de viitor ale LSRS Belgia?

Daiana Velcherean: Pe lângă Forumul Studenților Români de Pretutindeni în care ne vom implica direct, în LSRS Belgia prevedem încă 3 evenimente pană la sfârșitul anului 2020. Primul eveniment va fi realizat în parteneriat cu Comité Diplomatique pe tema „Women in Diplomacy”. Invitatul nostru special va fi E.S. doamna Ambasador Luminița Odobescu si ne va vorbi despre experiența dânsei în domeniul diplomației. Acest eveniment se adresează studenților interesați de o cariera în diplomația românească, dar oricine este binevenit. Evenimentul va fi lansat curând. Al doilea eveniment va avea loc cu ocazia Zilei Internaționale a Studentului în luna noiembrie si va avea ca scop deschiderea unui dialog între studenții romani din străinătate si Ambasada României in Belgia. Mai multe detalii vor fi stabilite în următoarele săptămâni.

Un al treilea eveniment va avea loc online sub forma de webinarii. Ne dorim sa invitam la dialog autorități belgiene sau românești care pot ajuta cu sfaturi studenții români nou-veniți în Belgia.

Roexpat: Din câte știți, sunt studenții români apreciați aici? Știm ca de regula ei sunt foarte silitori.

Daiana Velcherean: Da, eu sunt de părere ca studenții romani în Belgia sunt adevărați Ambasadori ai României. Ei reprezinta excelența academica româneasca, dar sunt si ambasadori culturali, într-un fel. Mulți studenți străini descoperă România cu ajutorul studenților români si rămân cu o impresie buna despre tara noastră. Din 2015, numărul studenților români în Belgia crește si am impresia ca si reputația României se îmbunătățește de la an la an.

Roexpat: Știți si cam câți studenți români studiază anual în Belgia? Și care ar fi facultățile/universitățile cele mai căutate de români aici?

Daiana Velcherean: Din păcate nu dispunem de numere exacte din mai multe motive. În primul rând, Belgia este o destinație de studiu încă relativ nepopulara pentru studenții din România. Gradual, din ce în ce mai mulți studenți români ajung în Belgia, dar fluxul de studenți nu se compara cu cel din Anglia, Franța sau Germania. În al doilea rand, foarte multi studenți romani din Belgia sunt tineri care au crescut în Belgia de mici, iar mulți dintre ei au dubla cetățenie, ceea ce înseamnă că ei nu mai sunt considerați „români” de către statisticile belgiene. Studenții veniți in Belgia doar pentru studii reprezinta o minoritate. Din aceste motive, aceste statistici sunt greu de realizat si din cunoștințele mele, nicio autoritate nu a organizat o astfel de numărătoare. Este în planul nostru pentru 2021 sa determinam un număr provizoriu cu ajutorul autorităților române.

În ceea ce privește universitățile, cele mai populare sunt cele mari, majoritar francofone, precum Universitatea Liberă din Bruxelles, Université Catholique de Louvain etc. Remarcăm însă ca la universitățile flamande cu predare în engleza ajungă din ce în ce mai mulți studenți nou-veniți din România.

Roexpat: Este ușor pentru un român din țara sa vina sa studieze in Belgia? Sunt acceptați si cu bursa sau e totul pe cheltuiala proprie?

Daiana Velcherean: Comparativ cu alte tari, în Belgia se intra foarte ușor la facultate. „Triajul” se face în primul an de facultate – el fiind mult mai greu decât ceilalți ani. Nu exista examene de intrare, singura condiție fiind sa ai o diploma, acte în regula si sa plătești taxa de înscriere. Taxa de înscriere este foarte ieftina dacă o comparăm cu alte destinații de studii, uneori fiind mai ieftină si decât taxele din România. În comunitatea Francofonă taxa universitară fixa este de 835 euro pentru un an școlar. În comunitatea flamanda atinge în medie 900 euro pe an. Dacă studenții aleg Haute Ecole (învățământ de scurta durata –  echivalentul facultății de 3 ani în loc de 5 ani ca la universitate), taxa este în jur de 500 de euro pe an.

Cred ca ceea ce îi împiedica pe studenții români să aleagă Belgia este lipsa de promovare. Un alt factor major sunt costurile generale precum echivalarea diplomei românești, locuința, mâncarea, transportul etc. În general, ele sunt pe cheltuială proprie. Însă, dacă te încadrezi într-o anumită limită de venituri anuale, poți beneficia de gratuitate pentru anul școlar, transport si chiar ajutor pentru mâncare si rechizite școlare.

Roexpat: Am văzut ca în momentul de fata sunteți în căutarea unui team leader HR. Cum pot aplica studenții doritori si ce cerințe trebuie sa îndeplinească?

Daiana Velcherean: Într-adevăr, în momentul de fata încercam sa ne refacem echipa si căutăm studenți motivați pentru diferite posturi, printre care si Team Leader la HR. Studenții nu trebuie sa aibă niciun fel de experienta, ea va fi dobândită în sânul organizației noastre. Ei trebuie doar sa fie doritori sa învețe, cu multă empatie, puși pe distracție si pe treabă. Pentru a aplica, studenții ne pot trimite un CV si câteva cuvinte despre motivația lor la adresa contact@be.lsrs.ro. Lista posturilor este AICI

Daiana Velcherean

Daiana Velcherean se afla in Belgia de la vârsta de 16 ani, mai exact, din 2013. Clasele a 11-a si a12-a le-a terminat în Belgia. Actualmente este in anul 2 de Master în Comunicare Multilingva si Relații Internaționale si este membră a LSRS de 2 ani si jumătate. S-a alăturat Ligii la începutul anului 2018, fiind convinsă de activitatea LSRS Belgia, de obiectivele lor si de contactul pe care aceștia îl aveau cu comunitatea românească din Belgia. “Am evoluat mult ca organizație de atunci si ne pregătim pentru a obține statutul de asbl, pentru care am muncit singuri, dar si cu ajutor din partea Consulului Onorific al României, E.S. domnul Joeri Beuren”, explica Daiana.

La început, s-a ocupat de departamentul de comunicare din cadrul LSRS Belgia, ocupând funcția de Team Leader până la alegerile din decembrie anul trecut, când a fost votată coordonator. Mandatul ei se va termina în decembrie 2020 si abia așteaptă să poată preda ștafeta unui alt voluntar motivat. “Oricine poate deveni coordonator LSRSBE dacă dovedește ca se poate descurca în aceasta funcție si dacă poate câștiga încrederea coechipierilor – spiritul de echipa este primordial pentru noi. În ceea ce privește planurile mele, voi rămâne în LSRS pentru a ajuta noua generație de voluntari până la absolvire, anul viitor. După, plănuiesc sa mă întorc în România, dacă aceasta oportunitate se ivește” , conchide Daiana Velcherean.

TAGS:
Comments are closed.