25 ianuarie 2021

Curs gratuit de limbă, cultură și civilizație românească în școlile belgiene

Încă din anul 2008, copiii români ce locuiesc în Walonia și Bruxelles pot învăța limba română chiar la școala unde sunt înscriși aici, in Belgia. Este vorba despre cursul opțional de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR), curs ce face parte dintr-un proiect internațional dezvoltat în cadrul unui parteneriat între Ministerul Educației, din România și alte state membre UE. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu autoritățile educaționale din țările partenere și cu misiunile diplomatice ale României.

Cursul LCCR este predat pe durata unui an școlar, câte 2 ore pe săptămână, este gratuit si se adresează copiilor (din ciclurile maternelle, primaire și secondaire) de origine română și/sau proveniți din alte țări, dornici să descopere cultura românească. 

Orele de curs se realizează în baza unei programe școlare și sunt predate de profesori calificați, selectați prin concurs din rândul comunității. Pe lângă orele de curs, profesorii și elevii sunt implicați în activități culturale, de promovare a culturii și civilizației românești în mediile educaționale și în comunitățile din țările de adopție.

Orice școală din Comunitatea Wallonie-Bruxelles poate cere furnizarea cursului LCCR dacă are numărul necesar de copii pentru formarea unei grupe (7 copii pentru o grupă de maternelle, 15 elevi pentru o grupă de primaire sau secondaire). Cererea pentru înființarea cursului trebuie înaintată de către părinti directoarei scolii la care învață copiii ce vor să urmeze acest curs.

Printre principalele obiective ale cursului se numără:

  • Prezervarea principalelor valori ale identității românești- limba și cultura, factori esențiali
    pentru integrarea copiilor de origine română în țările de adopție;
  •  Facilitarea reintegrării în învățământul românesc a elevilor români din diaspora, care se întorc
    (la un moment dat) în țară;
  • Promovarea culturii românești în lume.
Cursul LCCR a fost implementat de Institutul Limbii Române în Comunitatea franceză Wallonie- Bruxelles în anul 2008-2009.

Petronela Mitrea este unul dintre profesorii din învățământul primar si preșcolar, implicați in proiectul LCCR din Bruxelles. 

,,Pentru mine, cursul LCCR este sinonim cu bucuria. Bucuria de a interacționa în limba maternă cu oameni din țara ta, bucuria de a mă afla printre cei care încearcă să semene interesul, curiozitatea față de limba și cultura poporului nostru, bucuria de a vedea în ochii copiilor care cresc departe de țară mândrie când îmbracă portul românesc, când descoperă fapte și portrete din trecut, când cântă alături de alți copii colinde străvechi sau când au posibilitatea să creeze cu propriile mânuțe mărțișoare și felicitări pentru mame’’, a declarat Petronela Mitrea pentru Roexpat. 

În anul școlar 2020-2021, cursul LCCR se desfășoară în școlile : Institut Marie Immaculée (Anderlecht), Ecole Fondamental Annexée (Athus), Ecole Communale N°7 Arc En Ciel, E.F.A. A.R. TOOTS THIELEMANS – PROSPÉRITÉ (Molenbeek), Ecole fondamentale de l’Heliport, Ecole fondamental Emile Jacqmain (Bruxelles), Ecole primaire Emile Bockstael, Athenée Royale de Bruxelles II, Ecole primaire Les Magnolias, Ecole Colombe de la Paix (Etterbeek), Ecole Communale La Source, Ecole Primaire Notre Damme Immaculée (Evere), Ecole saint Antoine (Forest), Ecole de Filles de Marie (Saint-Gille), ecole la Sagesse Philomene (Saint-Josse-ten-Noode), Institut Saint Marie Fraternité (Schaerbeek), Ecole Internationale du SHAPE (Shape) , Ecole Primaire Joli-Bois (Woluwe Saint Pierre).

Natalia Florea
TAGS: