21 septembrie 2020

Ateliere gratuite de meșteșuguri tradiționale pentru copiii romani din Belgia

Ansamblul Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor, din România, propune pentru copiii romanilor din afara tarii ateliere gratuite de meșteșuguri tradiționale. Puteți opta pentru unul dintre atelierele: țesut la război, cusături tradiționale, pictură pe ceramică, icoane pe sticlă.

Copiii (cu vârste cuprinse intre 7-18 ani) vor avea acces la filme explicative si vor participa la doua întâlniri online cu instructorii. La sfârșitul cursurilor, fiecare elev se va putea mândri cu un obiect tradițional făcut de mâinile sale. Materialele necesare atelierelor vor fi puse la dispoziție elevilor în mod gratuit.

Cursurile vor debuta la începutul lunii octombrie. Întâlnirile online vor avea loc luni si joi sau marți si vineri seara sau la sfârșit de săptămână, in funcție de disponibilitatea elevilor.

„În cadrul acestui proiect vom derula, de la noi, de la Comana, ateliere online pentru copii din patru țări europene, inclusiv Belgia. Participanții vor primi acasă kit-uri de lucru potrivite pentru fiecare meșteșug, cu absolut toate echipamentele și materialele necesare. Apoi, vor avea la dispoziție scurte filme care prezintă modul de lucru pentru fiecare meșteșug.

In decursul lunii octombrie, copiii vor lucra împreună cu formatorii noștri în două ședințe online prin platforma Zoom și apoi, în funcție de interes și necesități, vor interacționa cu formatorul și în cadrul unor sesiuni separate. Cursurile se adresează începătorilor și sunt o cale de întâlnire a copiilor cu aceste meșteșuguri străvechi care îi conectează cu zestrea culturală tradițională și cu istoria poporului român, dar și cu limba română și subtilitățile ei.

Cursurile vor cuprinde atât o parte teoretică, dar interactivă care are rolul de a-i introduce pe copii în istoria meșteșugului respectiv, dar și a instrumentelor, materialelor și a tehnicilor folosite, cât și, mai ales, o parte practică în cadrul căreia copiii vor lucra efectiv. Astfel, copiii vor învăța ce presupune acel meșteșug și vor lucra sub coordonarea formatorilor noștri câte un obiect.

La finalul cursului, fiecare copil va rămâne cu obiectul realizat în cadrul atelierului și va putea să desfășoare în continuare acest meșteșug acasă”, a declarat pentru Roexpat Dana Georgescu – Manager de formare la Moara de hârtie.

Înscrierile pentru copiii din Belgia si Olanda se pot face prin Asociația Agora for Life la adresa de email: agoraforlifeweb@gmail.com.

Acest proiect este finanțat de Secretariatul General al Guvernului prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Ansamblul Moara de hârtie-Satul meșteșugurilor, situat la aproximativ 35 km de București, în Parcul Natural Comana, este un spațiu deschis publicului, în care intri direct în contact cu meșteșuguri tradiționale și creative. Aici se organizează ateliere pentru copii și adulți: prelucrarea lemnului, fierărie, prelucrarea stufului, olăritul, țesutul, morăritul tradițional, prelucrarea tradițională a fructelor și legumelor.

TAGS:
Comments are closed.