26 iunie 2021

Ateliere creative despre ie pentru mai mulți copii de la cursul LCCR din Bruxelles

Pentru a celebra Ziua Națională a Portului Popular, ce avut loc anul acesta pe 10 mai, dar si Ziua Universala a Iei, de pe 24 iunie, peste 70 de copii de la cursul de LCCR (Limba Cultura si Civilizație Românească) din Bruxelles au participat la trei ateliere de creativitate organizate in colaborare cu Muzeul Țăranului Roman (MTR), din București.

Inițiatoarea si coordonatoarea proiectului, numit sugestiv “Povesti stampilate despre IA românească”, este profesoara LCCR, Rodica Mitrea. La ateliere au participat atât copii de la grupele sale, dar si de la grupele profesoarelor LCCR, Cristina Galan si Irina Balba.

Astfel, pe data de 9, 11 si 16 iunie, sub îndrumarea doamnelor Beatrice Iordan si Valentina Bacu de la MTR, copiii ce au participat la ateliere au avut ocazia sa vadă mai multe modele de ii din diferite zone ale tarii, sa învețe despre semnificația si portul iei, dar si sa confecționeze singuri o altiță pentru ii cu ajutorul stampilei.

“Pe parcursul celor trei ateliere, copiii au învățat ca atunci când femeile munceau, acestea purtau ii simple, iar când mergeau la sărbători se îmbrăcau in ii cu altiță – o bucata de material care se aplica pe mâneca iei si care poate avea numeroase motive populare, cum ar fi romburi, flori, norișori, steluțe, motive care se repeta.

Partea cea mai interesanta a atelierelor a fost atunci când cei mici au creat singuri o altiță cu ajutorul stampilei, sub îndrumarea doamnelor de la MTR.

Practic, copiii au descoperit povestea iei, mesajele transmise prin acest obiect vestimentar. Au descoperit culorile ce se folosesc la confecționarea iei, de ce fiecare ie este o piesa unica. Li s-a explicat ca pe vremuri fiecare femeie își cosea in casa propria pânză pe care ulterior își crea ia. De aceea, iile vechi sunt atât de prețioase, pentru ca fiecare ie este o piesa unica.

La final, feedback -ul copiilor a fost pozitiv, au fost foarte incantați si speram sa mai putem realiza astfel de activități in colaborare cu MTR”, a povestit pentru Roexpat Rodica Mitrea, inițiatoarea proiectului.

”Când pandemia ne-a forțat să închidem ușile Atelierului de Creativitate, ne-am mutat în mediul online cu teamă că nu vom ști cum să ajungem la publicul nostru sau că nu ne vom descurca să-l ținem aproape așa cum o făceam de peste 20 de ani la Muzeul Țăranului Român. Perioada de frământări a avut însă un rol foarte important, fiindcă ne-am dat seama că ne trebuie o schimbare a modalității de a percepe și de a face educația muzeală.

Paradoxal, ne-am întors la Începuturile Educației Muzeale, fiindcă situația ni s-a părut similară într-un fel. Și atunci, ca și acum, contextul era nou și caracterizat de imprevizibil, dar și de un entuziasm față de noutate și provocări. Așa că am primit cu încântare propunerea din partea doamnei Petronela Rodica Mitrea de a susține mai multe ateliere creative online pentru copiii români din Bruxelles.

Cu fiecare atelier prindem mai multă încredere că putem depăși cadrele stațio-temporale și că-i putem atrage și pe copiii din afara țării în poveștile noastre creative, populate în muzee la cutie, animații, povești ștampilate, povești bricolate și câte vor mai urma”, ne-a declarat Valentina Bâcu, Șef Birou Creativitate – interim MTR.

Natalia Florea

TAGS:
Comments are closed.