25 august 2020

Asociația Femeilor Românce din Belgia are o nouă Președintă și o nouă înfățișare

Daniela Livia Bîciu, expert în comunicare pentru instituții europene, este noua Președintă a Asociației Femeilor Românce din Belgia. Luminița Petrișor, cea care a ocupat această funcție pana în prezent, va rămâne activă în cadrul Asociației, din funcția de vice-președinte.

Asociația va adăuga și denumirea „Demetra”, cuvânt ce vine din mitologia greaca și simbolizează Mama Pământului sau Zeița Mamă. De asemenea, logo-ul Asociației este unul nou, o stilizare al motivului tradițional al iei românești, al trifoiului cu patru foi.

“Asociația își propune să pună în valoare contribuția femeilor de origine română adusă societății belgiene, să ajute la o integrare cât mai bună a acestora și să construiască noi legături între români și belgieni. Ii mulțumesc Luminiței pentru munca depusă până în prezent la Asociație”, a scris Daniela Livia Bîciu pe pagina sa de Facebook. 

Asociația a fost înființata în anul 2012 și a organizat diverse activități pentru femeile românce din Belgia: sărbători de Paști, Crăciun, concerte de muzică populară etc. De asemenea, au fost organizate câteva acțiuni caritative pentru copiii defavorizați din România sau din Belgia. 

„Asociația se va adresa tuturor femeilor, indiferent de statut. Importantă este calitatea umană”

“Țin să subliniez aici acțiunile Luminiței Petrișor, care a fost extrem de motivata și care va rămâne în continuare un sprijin de nădejde al asociației. Asociația își propune o transformare și o nouă dinamică, pentru a oferi o platformă de susținere cât mai solidă pentru femeile românce din Belgia. Ideea este de a le sprijini in demersurile de integrare în Belgia, de a organiza evenimente pentru comunitate, dar cu o deschidere spre societatea în care trăim. Asociația se va adresa tuturor femeilor, indiferent de statut. Importantă este calitatea umană. 

„Avem în comunitatea româneasca femei de excepție, pe care ne propunem să le facem cunoscute.” 

Precizez, de asemenea, că Asociația își va păstra desigur numele, dar va adăuga și denumirea „Demetra”. In afară de a fi un nume tradițional românesc, inclusiv al mamei mele, Demetra vine din mitologia greaca, fiind Mama Pământului sau Zeița Mamă. L-am ales în mod simbolic, deoarece el accentuează dorința noastră de valorizare a femeilor românce, de a sublinia contribuția lor majoră în sânul comunității românești și în societate în general. Avem în comunitatea româneasca femei de excepție, pe care ne propunem să le facem cunoscute. 

De asemenea, avem și nou logo, o stilizare al motivului tradițional al iei românești, al trifoiului cu patru foi. După cum știți, desenele de pe costumele tradiționale românești au toate o simbolică anume, cum ar fi simbolurile florale sau cele ale divinității. In cazul de față, trifoiul cu patru foi, simbol ancestral al șansei. In credința populară românească, fiecare frunză are o semnificație: prima este cea a speranței, a doua a credinței, a treia a iubirii și a patra a norocului. 

Mai multe evenimente cu specific românesc sunt în pregătire

Ca activități concrete, până la sfârșitul anului, în funcție desigur și de contextul sanitar Covid19 din următorul timp, ne propunem co-organizarea unui eveniment specific românesc. De asemenea, o acțiune de Crăciun, cu colinde, unde vor fi invitați toți românii care doresc, dar și belgieni sau alte naționalități. Ideea este de a pune în valoare patrimoniul cultural național nu doar într-un circuit închis, între noi, dar să le punem la loc de onoare în Belgia, unde trăiesc atâtea naționalități diverse. Apoi, la începutul anului viitor, mai avem în vedere alte acțiuni culturale de înalt nivel”, a explicat pentru Roexpat Daniela Livia Bîciu, noua președintă a Asociației.

Citeste si:

Interviu cu Daniela Livia Bîciu, expert în comunicare: “Indiferent de nivelul la care evoluează, românii sunt muncitori, ambițioși și curajoși. Cred că acestea sunt și caracteristicile comunității noastre, în general”.

TAGS:
Comments are closed.