Mihai Grăjdeanu, profesorul ce transformă opere românești cunoscute în benzi desenate

Profesorul Mihai Grăjdeanu și-a dorit să transpună opere românești in benzi desenate si astfel să atragă publicul tânăr si sa-i facă pe elevi sa citeasca cu placere operele marilor scriitori romani.

Au prins viața in benzi desenate O scrisoare pierdută, Bubico, Câinele şi Căţelul, Enigma Otiliei , Hagi Tudose, Făt-Frumos din Lacrimă, Sobieski si românii, Miorița, dar și diferite momente din istoria României sau super eroii din fotbalul românesc.

O colecție de benzi desenate se află expusă și in diferite biblioteci din Bruxelles, până pe 15 decembrie.

Mihai Grăjdeanu se numără printre putinii autori din domeniu care au ora de banda desenata ca materie inclusa în programa dintr-o școala normala.

“Banda desenată aplicată la Școală” este o metodă de predare ce există in scoli din România si din Belgia (Școala Românească Europa Nova, din Bruxelles si la Școala Europeană Luxembourg II).

ROEXPAT: Cum s-a născut ideea transpunerii operei lui Caragiale in bandă desenată?

Mihai Grăjdeanu: În 2012, „Anul Caragiale”, la Teatrul Municipal Baia Mare am prezentat prima varianta Caragiale in benzi desenate, care a fost primită bine de public si elevi. Anul acesta, O scrisoare pierduta in benzi desenate se regăsește alături de alte opera clasice într-un volum inedit având numele proiectului meu ,,Comics Didactic”.

Mi-am dorit, in primul rând, sa realizez povesti romanești in benzi desenate si îmi doresc același lucru in continuare pentru ca sunt multe povesti care merita transpuse într-o banda desenata. Am vrut sa ilustrez personaje din universul literaturii romane care sa atragă publicul tânăr si sa-i facă pe elevi sa citeasca cu placere operele marilor scriitori romani. Am fost, de asemenea, atras si de perioada romantica, perioada când era la moda mustața „a la” Franz Joseph, mașinile clasice sau de tramvaiele trase de cai, de iluminatul stradal dar si de îmbrăcămintea din aceea perioada si felul in care se purta un dialog. Consider ca banda desenata este reprezentata in egala măsura din desen si literatura.

ROEXPAT: Opera lui Caragiale in banda desenata nu este singura lucrare. Mai enumăr: Momente din istorie. Istoria comunismului în România. Începuturile/ Super eroii din istoria fotbalului romanesc in benzi desenate. Vol.1: Romania la campionatele europene.

Mihai Grăjdeanu: Da, sunt cele mai recente publicații pe care le-am realizat, aduc aminte si de ,,Pășunile de Aur” unul din albumele de banda desenata foarte îndrăgite de copii, despre dacii si romanii in universul animalelor mitologice. Un alt album care urmează sa fie publicat este volumul II din seria Momente din istorie dedicat comemorării a 35 de ani de la revolta anticomunista din Brașov -15 noiembrie 1987.

In publicația ”Istoria comunismului în România” am prezentat pentru elevii de liceu si nu numai, o banda desenată care reprezintă un bun intermediar pentru a transmite cât mai direct informația istorică. Impactul vizual dat de desene, îi va atrage pe copii memorând astfel mult mai ușor această informație. Volumul de bandă desenată istorică va deveni astfel și un suport bun de folosit în școli, licee și chiar facultăți, atât de către profesori cât și de elevi.

Proiectul BD HISTORIA Benzi desenate istorice se adresează adolescenților, dar și în acest caz romanul grafic, își găsește locul și în rândul persoanele mature. Prin forța sa narativă și grafică, prin preocuparea sa pentru adevărul istoric, romanul grafic cu subiect istoric se pretează foarte bine unui studiu începând cu clasa a VII-a pana la liceu si facultate. Studierea în gimnaziu, liceu si facultate, prin benzi desenate, a regimului comunist din România, este un exemplu semnificativ de învățare a istoriei, abordând memoria colectiva. Pentru generațiile viitoare, banda desenata poate deveni, in sine, un document istoric.

ROEXPAT: M-a atras îndeosebi volumul “Comics didactic – Literatura romana in benzi desenate”, unde opere importante ce se studiază la școala, sunt prezentate in varianta BD. Cum a fost primită cartea de către profesori? Dar de către elevi?

Mihai Grăjdeanu: Aspectele pedagogice ale benzilor desenate sunt multiple, începând de la școala primară până la liceu, inclusiv sistemul universitar. Tot mai mult ne întrebăm cum putem să îi motivăm pe elevi să învețe, cum putem să le captăm atenția și să le transmitem cunoștințele necesare. De cele mai multe ori ne bazăm pe cuvinte în transmiterea informațiilor, însă am observat că generația actuală de elevi are nevoie de mai mult.

Cuvintele nu mai au aceeași putere, nu mai reușesc să capteze, pe deplin, atenția elevilor. Cuvintele au nevoie de ajutor pentru a transmite mesajul dorit, iar imaginea poate completa ceea ce lipsește. Adaptarea operelor literare in benzi desenate reprezinta o oportunitate pentru școlari si elevi de a-si îmbogăți cunoștințele si vocabularul, iar desenul stârnește anumite impresii si trăiri interioare care nu pot fi exprimate altfel.

Volumul reprezinta o colecție a revistelor “Comics Didactic” (publicate 2017-2019) ce conțin opere din literatura română clasică transpuse în bandă desenată, dar si exerciții de memorie în bandă desenată: O scrisoare pierdută, Bubico, Câinele şi Căţelul , Enigma Otiliei , Hagi Tudose, Făt-Frumos din Lacrimă, Sobieski si românii, la care se adaugă si abordarea in premiera sub forma romanului grafic a baladei populare Miorița la care am lucrat in 2020-2021.

Selecția acestor titluri a fost făcută astfel încât să abordeze mai multe genuri literare si să acopere mai multe categorii de vârstă. În aceste benzi desenate, acțiunea este redată foarte clar, respectând ideea originală, iar ceea ce a vrut să prezinte scriitorul prin descrieri și portrete, este reprezentat prin grafică (detalii, mobilier, vestimentație, aspectul personajelor etc.). Se păstrează textul original iar casetele de bandă desenată prezintă momentele principale ale operei literare în așa fel încât să fie foarte clar pentru elev ce se întâmplă în operă și să recunoască personajele și firul principal al acțiunii.

Este o metodă de a-i atrage pe elevi, în primul rând, către literatura română. Să nu li se mai pară o povară să citească un roman cu mult text, fără imagini! Această abordare a unui subiect prezentat in bandă desenată, îl ajută si pe profesor să poarte un dialog cu elevul care înțelege de la bun început despre ce este vorba în operă, fiind mai departe îndrumat să citească singur cartea, pentru a descoperi și alte detalii din poveste. Varianta textului în bandă desenată trebuie să lucreze în paralel cu varianta originală din carte.

Nu mi-am propus niciodată să înlocuiesc una cu alta. În banda desenată personajele prind viața și îl ajută pe elev să înțeleagă acțiunea atunci când citește dialogul din carte (varianta originală) pentru că vizualizează personajele din banda desenată. Învățătorul sau profesorul poate analiza banda desenată având în vedere varianta originală a textului și poate crea pentru elevi diferite exerciții de asemănare sau deosebire.

Ma bucur ca învățătorii, profesorii si mai ales elevii au înțeles utilitatea volumului de benzi desenate si folosesc Comics Didactic ca metoda complementara la ora de literatura.

ROEXPAT: Spuneați undeva ca elevii au venit și v-au spus (trebuie sa spunem ca de profesie sunteți profesor) ca au învățat mult mai ușor intriga din cărți citind varianta BD. Va gândiți sa mai tipăriți un volum și cu alte opere ale scriitorilor romani?

Mihai Grăjdeanu: Am dobândit o experiență unică în România, dar si pe plan european si internațional, o experienta pe care o pun la dispoziție învățătorilor si profesorilor. Sunt foarte puțini autori BD care predau banda desenată in fiecare saptamana la scoala si cred ca sunt printre putinii autori din domeniu care au ora BD ca materie inclusa în programa școlară, iar aici nu ma refer la scoli sau facultăți de arte plastice. Atelierele de benzi desenate începute din 2010 mi-au oferit posibilitatea să călătoresc prin țară si să acumulez experiența pe care o am în prezent.

„Banda desenată aplicată la Școală” este o metoda de predare publicată și în revistele „Comics Didactic” încă din primele numere, promovata mai întâi prin atelierele de bandă desenată si apoi direct în școlile din România si in Belgia la Școala Românească Europa Nova din Bruxelles si la Școala Europeana Luxembourg II. In prezent, metoda B.D.A.Ș este sub egida Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. O metodă care in primul rand promovează educația si permite cadrelor didactice să predea lecția într-un stil diferit.

Prin acest mod am arătat si avantajele studierii benzilor desenate la școală, atât pedagogice cât și multidisciplinare. De aici apare capacitatea de a dezvolta abilități complexe cognitive și comunicare multimodală. Elevii pot studia cum să construiască un scenariu, tipologia personajelor, să observe și să analizeze abordările estetice, grafice sau compoziționale ale celei de-a noua artă vizuală (așa cum este numită banda desenată), să rețină informații cu repere literare, istorice dar si din biologie, chimie, fizica, matematica sau științele pământului. Am început prin a implementa metoda la ora literatura, după care am introdus-o la istorie si am continuat cu implementarea B.D.A.Ș la celelalte materii.

In ce privește activitatea de autor, voi aborda cu siguranță si alte opere ale scriitorilor romani, doresc sa continui ideea transpunerii operelor lui Mircea Eliade, începută deja cu un fragment din La Țigănci pe care l-am redat in cateva pagini de banda desenata. Ma voi concentra mai ales si pe operele clasice românești care nu au in prezent si o varianta in BD. Aceste volume in banda desenata doresc sa fie traduse mai departe in limba franceza pentru publicul francofon, dar si in engleza.

ROEXPAT: Este greu sa scrii banda desenata?

Mihai Grăjdeanu: Eu le spun elevilor mei: ,,Nu există desen greșit, doar stiluri diferite” pentru că doresc să-i încurajez să aibă încredere în ei, că pot desena așa cum doresc, însă cel mai important este să se înțeleagă povestea pe care vor să o transmită. Pentru mine povestea devine un scenariu si mă îndeamnă să schimb stilul de desen pentru a surprinde cât mai bine atmosfera respectivă. Povestea trebuie să conțină si un mesaj sau mai multe, iar desenul poate sugera si el acest lucru. Stilurile diferite mă ajută să nu mă plictisesc, să fiu dinamic si să explorez subiecte, teme si genuri diferite.
 
Trebuie să mă adaptez în funcție de scenariu, îmi place si mai ales mă ajută să-mi dezvolt capacitățile artistice. Înainte să aleg stilul de desen, trebuie să simt povestea si mă gândesc care ar fi desenul potrivit în care s-ar vedea cel mai bine personajele si mișcările lor. De asemenea este important să respecți povestea astfel ca publicul care va cumpăra banda desenată să înțeleagă mesajul, subiectul. Contează cum desenezi si ce stil alegi pentru un subiect, pentru că se poate întoarce împotriva ta dacă alegi greșit.
 
Subiectele tragice pot fi abordate cel mai bine în stil realist, iar cele umoristice printr-un stil caricaturist. Pentru benzile desenate de aventură sau fantastice, stilul desenului poate fi redat aproape în orice variantă. Romanul grafic îți oferă cea mai mare liberate de exprimare artistică, aici poți desena si oameni din bețe, dar dacă povestea este puternică si transmite un mesaj interesant, poate să devină o publicație apreciată și citită de toate vârstele.
 
“Cartea mea de benzi desenate” este o publicație – caiet de lucru, un manual aș putea spune, unic în România prin care explic învățătorilor, profesorilor si copiilor cum se realizează o banda desenată. A devenit o sursă de inspirație pentru mulți care doresc să descopere pasiunea pentru benzi desenate. La rândul lor, descoperă etapele si metodele utile, sau problemele care țin de atelierul autorului de benzi desenate, pe care învățătorul sau profesorul nu le cunoaște: cum se aleg titlurile, cum se citește textul scris în cadrele de bandă desenată, de ce se aleg anumite scene, ce aduce desenul secvențial în plus textului ca să fie interesant pentru elevi, nu doar ca să rețină firul acțiunii etc. Se pot face si câteva observații asupra efectului asupra copiilor, folosind această metodă.

ROEXPAT: De la ce vârsta ați descoperit banda desenata? Ce v-a atras/atrage la acest stil de a scrie?

Mihai Grăjdeanu: Am avut profesori de desen si activități artistice desfășurate atât la scoală cât si la clubul de arte plastice dar si participări la diferite concursuri de desen din Mangalia (orașul unde m-am născut si unde am crescut). Practic, traseul meu artistic a început de la desenul cu creta pe asfalt, la malul mării si a continuat până la desenele pe care le fac acum la tablă, in clasele unde predau banda desenată, așa cum bine ați spus si dvs.

Scânteia care m-a îndemnat să fac bandă desenată își are rădăcinile in filmul artistic, filmul de animație si desenul pe hârtie. Deși mă uitam la reviste de benzi desenate si desene animate, cinematografia mi-a atras atenția cel mai mult, fiind vorba de mișcare dinamică si sunete puternice, iar realismul acelor secvențe mi-au stârnit un entuziasm al creației încă de la o vârstă fragedă, 9-10 ani. Mi-am dorit atunci să fac si eu filme in benzi desenate. “Zgomotul” filmelor de acțiune americane din anii ‘90 m-au atras către o lume a scenografiei, a storyboard-ului, iar în adolescență am transpus filme celebre de pe casete video sau de la TV în sute de pagini de bandă desenată. Lucram zilnic ore întregi.

Temeiul sau motivația mea a pornit de la “puterea” pe care am descoperit că o pot avea atunci când desenez momente dintr-o poveste, iar în acele casete pot ghida destinele unor personaje care parcurg, de la un cadru la altul, o istorioară al cărei final îl voi controla tot eu. Este un lucru pe care l-am descoperit atunci, în copilărie.

Acum mă bucur că îl pot împărtăși cu copiii din ziua de azi si odată ce ei descoperă această magie, devin fascinați de această “putere” si vor să facă benzi desenate fără să se mai oprească.
Acest exercițiu al creativității sau al imaginației nelimitate, devine un stil de viață, mai ales atunci când îți inventezi si propria ta bandă desenată cu tot cu personaje, fapt care dă naștere la posibilități infinite. Acest lucru reprezintă si o energie care îmi hrănește mintea în fiecare zi. Lucrez la o bandă desenată si la un moment dat uit că trebuie să mănânc, efectiv mintea mea este transpus în totalitate în acel spațiu BD, fie că este în trecutul îndepărtat sau într-un univers fantastic. Noțiunea de timp dispare!

ROEXPAT: Pana când va găsim in Belgia și unde anume?

Mihai Grăjdeanu: Am fost in luna septembrie in Bruxelles unde am susținut ateliere de benzi desenate, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, dar si in Luxembourg la Școala Europeana II unde am predat claselor cu elevi din România, Slovenia, Slovacia, Croația, Franța, Belgia, Luxembourg, Anglia, Italia si Danemarca. Voi reveni cu siguranța in Belgia, dar pana atunci publicul se poate ,,întâlni” cu benzile mele desenate expuse in librăriile din Bruxelles in perioada 15 octombrie – 4 noiembrie la Biblioteca Sint-Agatha-Berchem. Itinerare acestei expoziției va continua la Biblioteca Laeken (5 – 26 noiembrie) și la Biblioteca Jette (27 noiembrie – 15 decembrie).

ROEXPAT: Ce proiecte de viitor aveți?

Mihai Grăjdeanu: Scopul meu este de a desena, de a produce în continuare si de a oferi exemple si prin metoda mea de predare B.D.A.Ș (Banda Desenată Aplicată la Școală) cu privire la cum se integrează banda desenată in diferite domenii, mai ales în educație, iar pe viitor este într-adevăr necesar să existe o posibilitate de finanțare pentru a mării rezultatele legate de utilizarea acestui intermediar, pentru a dezvolta metoda „benzii desenate aplicate” în beneficiul educației si culturii.

Voi continua să public revistele Comics Didactic si BD Historia unde promovez si alți autori BD din România si bineînțeles că voi continua si cu lucrările mele de autor.
Un alt proiect important este Muzeul Animat prin care promovez patrimoniul si tezaurul istoric prin ateliere de benzi desenate pentru copii care se desfășoară chiar in muzee.

Am păstrat interacțiunea prin mediul online si copii din toata tara si din străinătate pot participa online la atelierele BD prin Opera Comica pentru Copii- Atelierele Micul Artist.
Urmează a IV-a ediție a Olimpiadei de Benzi Desenata pe care am inițiat-o sub egida Comitetului Olimpic si Sportiv Roman si a Academiei Olimpice Romane prin care promovam tinerele talente din ciclul primar, gimnazial si liceal. Despre regulament si tema ediția din anul 2023 le puteți descoperi pe pagina de Facebook OLIMPIADA DE BENZI DESENATE, o competiție recunoscuta de Academiile Olimpice Europene si Comitetul Olimpic si Sportiv Internațional.

Natalia FLOREA

TAGS:
Comments are closed.