Cine locuieste in Antwerpen, cu siguranta a auzit de Bakkerij Andries, situata pe Zilvermeeuwstraat 4, in Merksem. Brutaria este a doi romani, Dan Andriescu si Ana Maria Ancuta, originari din Piatra Neamt, care au venit in Belgia in 1999. Au preluat afacerea in 2005, de la un cuplu belgiano-olandez, iar, in timp, produselor belgiene li s-au alaturat si produse traditionale romanesti. Desi, la baza, ramane o brutarie tipic belgiana, la Bakkerij Andries puteti regasi gustul prajiturilor din copilarie (amandine, diplomat, savarine etc.).
90% dintre clienti sunt localnici
Casa unde se afla Bakkerij Andries a fost construita special pentru a fi brutarie in 1968. โNoi suntem al treilea proprietar. Preluand o brutarie deja existenta, startul a fost usor, am lucrat 3 luni impreuna cu fostii proprietari, un cuplu belgiano-olandez, care ne-au initiat in programul brutariei si necesitatile clienteleiโ, povesteste Ana Maria Ancuta. Fosta clientela le-a ramas fidela, adaugandu-i-se, cu timpul, si clienti noi, dupa ce produsele lor au devenit tot mai cunoscute. Desi au preluat afacerea in 2005, de-abia din 2013-2014 au inceput sa diversifice gama de patiserie (cofetarie) si au inclus si prajituri clasice romanesti, atragand astfel si clienti romani, in cautarea gusturilor โde acasaโ. Produsele de patiserie sunt disponibile in special sambata si duminca, in timpul saptamanii cererea fiind doar pe baza de comanda.
โRamanem o brutarie tipic belgiana, cu baza pe produse de panificatie si cu consumatori preponderent belgieni (90% dintre clienti sunt localnici). Astfel, procentul de produse romanesti este redusโ, explica Ana Maria.
Produse romanesti dupa retete traditionale
La Bakkerij Andries puteti gasi prajituri gen amandine, Bucuresti, diplomat, indiene, ora 12, sarlota, savarine, semitort, dar si colaci, cozonaci moldovenesti, nuci umplute, fagure, ciocolata de casa, mucenici moldovenesti (ce sunt in pregatiri pentru 9 martie), paine impletita si paine pe vatra, placinte cu branza dulce. โProdusele precum cozonacii, placintele, nucile umplute si fagurele sunt facute de mama mea, dupa retete de la bunica. Pana acum erau mereu disponibile, desi doar la comanda. De-acum inainte, insa, vor fi posibile doar in jurul Pastelui si Craciunui si in anumite perioade din an (in jurul aniversarilor copiilor) caci parintii mei se intorc in Romรขniaโ, precizeaza Ana Maria.
Prajiturile de cofetarie sunt facute strict dupa retetele din Retetarul oficial de cofetarie/patiserie din 1965, carte adusa inca de la inceput din Romania.
Savarinele, cele mai apreciate de romani
โFara indoiala best-seller la noi sunt painea si produsele de panificatie: pistolets, sandwiches, koffiekoeken (foietaje simple cu diferite umpluturi). Avem 26 de tipuri diferite de paine (cea mai populara, in mod incredibil, este inca cea alba). In ceea ce priveste prajiturile, biscuitul de vanilie cu frisca si fructe proaspete si Foret Noire (spuma de ciocolata pura, frisca acruta si visine, totul imbracat in glazura-oglinda de ciocolata) raman cele mai cerute de clientii belgieni. Pentru clientii romani, savarinele sunt pe primul loc, apoi amandinele, cozonacii si nucile umpluteโ, spune Ana Maria Ancuta.
Preturile la paine variaza intre 1.60 euro si 2,90 euro, in functie de tip si marime. Prajiturile de cofetarie sunt 3.50 euro bucata.
In preajma sarbatorilor se munceste aproape non-stop
Pentru realizarea produselor, munca este impartita. Daca Ana Maria se ocupa de prajiturile moderne si cele romanesti, lucrand singura, in schimb, patiseria clasica belgiana este domeniul sotului, Dan Andriescu. โAre alaturi un ajutor, un baiat tot din Romรขnia, nu brutar de meserie, dar care insa a devenit, cu timpul, un sprijin de incredere. Pentru week-end, au nevoie si de un student pentru ajutor de baza in intretinere (curatatul ustensilelor cat si a spatiului brutariei si patiseriei)โ, explica Ana Maria. In preajma sarbatorilor se munceste de obicei cateva saptamani in program intens, ultima saptamana chiar aproape non-stop, pentru a acoperi cererile.
Ingrediente bio
Ingredientele folosite in fabricarea produselor sunt de inalta calitate, Ana Maria si Dan incercand, pe cat posibil, sa apeleze la furnizori locali (cu exceptia rahatului si a esentei de rom, care sunt aduse din Romania – chestie de textura si gust). โIncercam sa lucram si in โlanturi scurteโ: laptele, untul si ouale le procuram de la ferme din imprejurimeโ, spune Ana Maria.
โSecretul succesului? Sa-ti iubesti meseria! Sa pui dragostea pentru meserie si, bineinteles, pentru castigul adus de afacere pe acelasi loc cu respectul pentru clientโ, conchide Ana Maria Ancuta.